Pred zaporo julija prihodnje leto obljubljajo ureditev obvoznih poti

V letu 2019, ko se pričenja gradnja galerije, je predvidena tridesetdnevna popolna zapora ceste v juliju, večino del pa bo izvedenih pod polovično zaporo.
Fotografija: Zala je bila zaprta mesec dni. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Zala je bila zaprta mesec dni. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Med 23. julijem in 20. avgustom letos so za mesec dni zaprli državno cesto Idrija-Godovič na odseku skozi Zalo. Popolna zapora je bila potrebna zaradi zahtevnosti del pri postavitvi podajno lovilnih sistemov in mrež za zavarovanje brežin na tem odseku nad državno cesto. Sistemi so namenjeni varovanju vozil pred padajočim kamenjem, hkrati pa bodo služili tudi varovanju gradbišča, ko se bo prihodnje leto poleti pričela gradnja galerije na odseku pod previsno skalo, ki naj bi bila dokončana leta 2020.

V letu 2019, ko se pričenja gradnja galerije, je predvidena tridesetdnevna popolna zapora ceste v juliju, večino del pa bo, tudi v času gradnje galerije, izvedenih pod polovično zaporo, nato je predvidenih še 11 dni popolnih zapor v različnih terminih ob koncu tedna v letu 2019 in 2020. Celo naslednje leto bodo dela potekala tudi pod cesto, saj bo celotna galerija stala na pilotih, so sporočili z občine Idrija.



In kakšne aktivnosti bodo, na osnovi izkušenj iz letošnje poletne popolne zapore ceste, na Direkciji za infrastrukturo izvedli pred pričetkom popolne zapore poleti prihodnje leto, da bi zapora čim manj obremenilno vplivala na uporabnike te ceste, zlasti na transport izdelkov izvozno usmerjenega idrijskega gospodarstva? Stroški, ki so jih imela podjetja zaradi zapore, so bili namreč visoki.

Kot poudarjajo na direkciji, bo popolna zapora te ceste tudi približno mesec dni poleti prihodnje leto nujna zaradi zahtevnosti del in varnosti prometa. Obljubljajo, da bodo poskrbeli za ustrezno predčasno obveščanje javnosti, za ureditev ustreznih obvozov po državnih cestah ter označevanje zapore in poteka obvozov.

Obvozi za tovorna vozila bodo isti kot letos. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Obvozi za tovorna vozila bodo isti kot letos. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Direkcija je že pred letošnjo zaporo Zale sodelovala z občino Idrija pri vprašanju lokalne ceste Godovič-Gore-Dole-Idrija, čeprav promet po tej cesti ni bil voden, se je pa pričakovalo, da ga bodo vozniki osebnih vozil uporabljali za dnevne migracije. Občina je pred pričetkom letošnjih del v Zali delno uredila cestišče, direkcija pa je v času trajanja popolne zapore sodelovala pri manjših vzdrževalnih delih za zagotavljanje varnega odvijanja prometa (ureditev bankin), kar je bilo mogoče, glede na to, da se je po tej lokalni cesti odvijal promet minibusov za nadomestno zagotavljanje rednih avtobusnih linij. 

Skladno z obstoječimi predpisi lahko direkcija vloži sredstva v izboljšave občinske ceste, po katerih je voden promet v času vzpostavitve obvoza, in sicer tako, da pred vzpostavitvijo obvoza naredi posnetek stanja, v času trajanja obvoza izvede nujna popravila in po zaključku obvoza vrne cesto v stanje, kot je bila pred vzpostavitvijo obvoza.


Sprememb trase obvoza ne bo, ker drugih povezav preprosto - ni


Predvideno je, da se bo v sodelovanju z občino Idrija (do časa, ko bo v letu 2019 zaradi gradnje galerije na cesti Idrija-Godovič ponovno potrebno vzpostaviti popolno zaporo) to cesto uredilo, kot tudi povezavi Logatec - Rovte - Železniki - Govejk - Marof - Idrija in Trebija - Sovodenj - Cerkno - Želin, ki je bila julija letos zaradi dolgega obvoza prek Tolmina precej obremenjena.

Državne ceste, po katerih je voden promet v času popolne zapore, se sicer redno obnavljajo v skladu z načrtom razvojnih programov, zagotavljajo na direkciji. 

Prihodnje leto bodo začeli graditi galerijo. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Prihodnje leto bodo začeli graditi galerijo. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Upravljavec bo v sklopu priprav na popolno zaporo ceste Idrija - Godovič v letu 2019 izvedel tudi posvetovanje s predstavniki gospodarstva na območju Idrije in Cerknega, policijo ter lokalno skupnostjo, da bo lahko uvedel morebitne spremembe prometnega režima na obvozih, obljubljajo.

Ne bo pa sprememb trase obvoza, saj drugih primernejših povezav na tem območju ni, pojasnjujejo na direkciji. O terminu vzpostavitve obvoza zaradi popolne zapore ceste prihodnje leto bo Direkcija pričela obveščati takoj, ko bo zaključena izdelava projektne dokumentacije za izgradnjo galerije in bo znan ciljni termin in predvideno trajanje izvedbe popolne zapore.

Komentarji: