Prva lopata za nov vrtec bo končno zasajena

Investicija v nov vrtec je vredna dobre štiri milijone evrov. Nizkoenergetska stavba bo s šestimi oddelki sprejela 140 otrok.
Fotografija: Stari vrtec je bil povsem dotrajan in ni ustrezal standardom. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Stari vrtec je bil povsem dotrajan in ni ustrezal standardom. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Spodnja Idrija – »Aprila leta 2021,« je na vprašanje, kdaj bo v Spodnji Idriji stal nov vrtec, optimistično odgovoril župan občine Idrija Tomaž Vencelj. S predstavnikoma izvajalcev gradbeno-obrtniških del, družbo Kolektor Koling in SGP Zidgrad, so danes podpisali pogodbo, tako da bodo jutri dela na vrtcu končno stekla. Investicija je nujna, saj je bil obstoječi vrtec, zgrajen leta 1981, povsem dotrajan in ni več ustrezal standardom, ki jih predpisuje zakonodaja.

Potem ko je prvotna cena modernega, nizkoenergetskega vrtca v javnosti vzbudila nemalo ogorčenja, je ekipa novega župana zagrizla v kislo jabolko in znova sedla za mizo. Vrednost celotne investicije se je »spustila« na dobre štiri milijone evrov, obsega pa odstranitev obstoječega, povsem dotrajanega objekta in gradnjo novega vrtca s pripadajočimi zunanjimi zelenimi površinami ter prostorom za igro in notranjo opremo.



Poleg tega se bo v celoti rekonstruirala ulica med vrtcem in stanovanjskimi bloki z vso pripadajočo infrastrukturo ter parkirišča ob športnem igrišču, med vrtcem in šolo pa bodo izvajalci oblikovali vhodno ploščad.

Župan ni skrival veselja, da bo gradnja vendarle stekla: »Nov vrtec bo dal predšolskemu varstvu in sami vzgoji čisto novo dimenzijo. Je velika pridobitev za lokalno skupnost.« Igor Božič, direktor Zidgrada, je pojasnil, da bodo še letos preselili infrastrukturo, nato pa začeli rušiti stari objekta. Kakšnih posebnih težav pri projektu ne pričakuje, saj so jim geološke razmere na tem terenu dobro poznane.

Nova podoba vrtca v Sp. Idriji. FOTO: Občina Idrija
Nova podoba vrtca v Sp. Idriji. FOTO: Občina Idrija


Šest oddelkov za 140 otrok


»Kolektor Koling bo na objektu izvedel strojne in elektroinštalacije v pogodbeni vrednosti dobrih 800.000 evrov. Projektanti so predvideli prilagojene inštalacije, predvsem s stališča varnosti ter osnovnih pogojev pri prezračevanju in ogrevanju. A v podjetju smo, kar se tega tiče, izkušeni ter seznanjeni z zahtevami, ki pritičejo gradnji takšnega objekta,« pa je na vprašanje, koliko zahtevnejše je delo na objektu, ki je namenjen vzgojno-izobraževalni dejavnosti, odgovoril Marko Trampuž iz podjetja Kolektor Koling.

Nov vrtec bo imel šest oddelkov – po tri za prvo in drugo starostno obdobje. Predviden je za največ 140 otrok z določenim številom zaposlenih. V sklopu bo urejena večja kuhinja za vrtec in šolo ter pralnica, projektanti pa so morali zagotoviti še dovolj parkirnih mest; ob vrtcu jih bo po novem 22 ter eno za invalide.

Podpis pogodbe o izvajanju del se je odvila danes. FOTO: Anja Intihar
Podpis pogodbe o izvajanju del se je odvila danes. FOTO: Anja Intihar


Spremenjena prometna ureditev


Promet na spodnjeidrijski »Koreji« bo tako med gradnjo kot tudi po zaključku spremenjen. »V času del bo promet urejen enosmerno po posameznih ulicah. Po zaključku investicije pa se bo ureditev spremenila le toliko, da bomo na koncu vrtca uredili izhod na glavno cesto. Šolska pot za otroke bo v času gradnje potekala po Mladinski ulici, potem pa spodaj ob vrtcu,« je pojasnil idrijski podžupan Branko Lapajne.

Prebivalci Šolske ulice 13, 15 in 17 tik ob vrtcu bodo parkirišča po besedah podžupana obdržali, prav tako velik del zelene površine pred blokom.

Rešili so tudi zagato z zakloniščem, ki še vedno stoji pod sedanjim vrtcem – ker ga ministrstvo za obrambo ne dovoli opustiti, so ga morali umestiti tudi v nov objekt, a kot je zagotovil podžupan, lične podobe novega vrtca ne bo skazil.
---
Avtor je zaposlen pri Delovnici.

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: