Rakotvorni radon: koristno je že zračenje prostorov

V Idriji so lani opravili 43 meritev, v nekaterih hišah so izmerili res visoke vrednosti, tudi več kot 5000 becquerelov na kubični meter.
Fotografija: Merilec radona postavite v kletne prostore. FOTO: Zavod za varstvo pri delu
Odpri galerijo
Merilec radona postavite v kletne prostore. FOTO: Zavod za varstvo pri delu

Idrija – Slovenija je na lestvici držav s povprečno koncentracijo radona v bivalnih objektih pri vrhu. Skladno z evropskimi smernicami država sicer pripravlja načrt meritev radona, s katerim bodo natančneje ocenili koncentracije tega radioaktivnega žlahtnega plina, a na novo metodologijo za izračun doz bo treba počakati najmanj do leta 2021. Ker izpostavljenost radonu pomeni povečano zdravstveno tveganje za prebivalce – vzrok za vsak deseti rak na pljučih naj bi bil prav radon oziroma njegovi razpadni produkti – je preventiva pomembna, k njej pa sodi (tudi) ozaveščenost prebivalcev o nevarnostih radona.

Priložnost zdaj ponuja Zavod za varstvo pri delu (ZVD), ki prebivalce vabi k sodelovanju pri brezplačnem merjenju radona v njihovih gospodinjstvih. Lani so projekt meritev izvedli v 12 občinah po vsej državi, letos so število še povišali. »Meritve so nam prinesle dober vpogled v tveganje na teh območjih. Projekt zato nadaljujemo in širimo na dodatne občine,« je povedal Gregor Omahen iz Centra za fizikalne meritve ZVD.



Območjem, ki so že prepoznana kot tista z več radona – občine Bloke, Cerknica, Črnomelj, Divača, Dobrepolje, Dolenjske Toplice, Hrpelje - Kozina, Idrija, Ig, Ivančna Gorica, Kočevje, Komen, Logatec, Loška dolina, Loški Potok, Miren-Kostanjevica, Pivka, Postojna, Ribnica, Semič, Sežana, Sodražica, Vrhnika in Žužemberk – se letos pridružujejo Bohinj, Borovnica, Brezovica, Gorenja vas -Poljane, Gorje, Grosuplje, Ilirska Bistrica, Jesenice, Kanal, Kostanjevica na Krki, Kostel, Metlika, Mežica, Mirna Peč, Mokronog - Trebelno, Mozirje, Nova Gorica, Novo mesto, Osilnica, Radovljica, Straža, Škofja Loka, Trebnje, Tržič, Velike Lašče, Vuzenica in Žirovnica.

Lani so fiziki odčitali izsledke 529 detektorjev radona, ki so jih stanovalci namestili v pritlične in kletne prostore, kjer je kopičenje radona navadno največje. Foto Zavod Za Varstvo Pri Delu
Lani so fiziki odčitali izsledke 529 detektorjev radona, ki so jih stanovalci namestili v pritlične in kletne prostore, kjer je kopičenje radona navadno največje. Foto Zavod Za Varstvo Pri Delu


V nekaterih hišah v Idriji so izmerili res visoke vrednosti


Za stanovalce omenjenih občin, ki jih zanima, koliko radona imajo doma, je meritev brezplačna. »Radi bi opredelili ogroženost na posameznih območjih in z ustreznimi preventivnimi dejavnostmi omejili tveganje,« na ZVD upravičujejo namen projekta. Lani so fiziki odčitali izsledke 529 detektorjev radona, ki so jih stanovalci namestili v pritlične in kletne prostore, kjer je možnost za kopičenje radona največja.

»Največ detektorjev smo prejeli iz občin Kočevje, Sežana, Divača, Idrija in Komen. V Idriji smo v zasebnih hišah lani opravili 43 meritev, od tega je bila na 18 lokacijah presežena referenčna vrednost 300 becquerelov na kubični meter, v nekaterih hišah pa smo izmerili res visoke vrednosti, tudi več kot 5000 becquerelov na kubični meter. Ogrožena gospodinjstva prejmejo napotke, kako se ustrezno zaščititi pred tem nevarnim plinom. Pri tem bi bilo treba izpostaviti, da je v veliko primerih ustrezen ukrep že redno zračenje,« je poudaril Omahen.

Če se vsebnost radona po zračenju hitro spet zviša, prezračevanje ni dovolj, takrat so nujni dodatni ukrepi s sanacijo stavb.

Spodnjeidrijski vrtec so lani zaprli zaradi gradnje novega. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Spodnjeidrijski vrtec so lani zaprli zaradi gradnje novega. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Problematični številni vrtci in šole


V Sloveniji je po meritvah ZVD 24 občin oziroma območij z več radona. Podatki iz leta 2015 so pokazali, da je povprečna vsebnost radona presegla veljavno mejno vrednost za bivalno okolje 400 becquerelov na kubični meter v 40 vrtcih in šolah od 126 ter v treh stanovanjih od šestih.

Mejne vrednosti letnih doz, ki za prebivalstvo veljajo pri šestih milisievertih, so bile presežene v vsakem šestem prostoru, smo pred kratkim že pisali v Delu. Najvišja ocenjena doza je znašala okoli 53 milisievertov; izmerili so jo v kletnem stanovanju stanovanjskega bloka v Spodnji Idriji; povprečna vsebnost radona na kubični meter je bila »smrtnih« 2850 becquerelov.

Občina Idrija ima zaradi rudnika živega srebra oziroma žgalniških ostankov z radonom »pestro razmerje«. V več kot to let starem stanovanjskem bloku na Tomšičevi ulici v Idriji so pred leti izmerjene koncentracije radona tudi do desettisočkrat presegle dovoljene meje. Naključno merjenje radona v Osnovni šoli Črni vrh na Idrijo, v kateri so tudi prostori idrijskega vrtca, je leta 2013 pokazalo, da je bila vsebnost radona na določenih mestih v šoli tudi trinajstkrat presežena. Spodnjeidrijski vrtec, ki so ga zaradi gradnje novega lani zaprli, je bil desetletja tarča številnih kritik, saj so bile tudi tam vsebnosti radona redno zvišane.

Komentarji: