Salonit zavedel MONG?

V Novi Gorici Salonit Anhovo obtožujejo prodajo deleža Komunale Nova Gorica v nasprotju s statutom o predkupni pravici.
Fotografija: Večinski delež v Komunali NOva Gorica imajo lokalne skupnosti. Foto Blaž Močnik/Delo
Odpri galerijo
Večinski delež v Komunali NOva Gorica imajo lokalne skupnosti. Foto Blaž Močnik/Delo

Družba Salonit Anhovo s prodajo svojega lastniškega deleža Komunale Nova Gorica je ravnala v nasprotju s statutom podjetja o predkupni pravici, trdijo v Mestni občini Nova Gorica (MONG). Za nameček poudarjajo, da občina ni zavrnila ponudbe Salonita.

V Salonitu so se z namenom umika iz nestrateških naložb odkrižali svojega 45-odstotnega deleža, največjega deleža v Komunali Nova Gorica. V MONG so lani povečevali svoj delež, ki zdaj znaša dobrih 30 odstotkov, in se zanimali tudi za Salonitov del. Toda ta je delež prodal domači gospodarski družbi, ki je ni imenoval. Po pisanju Primorskih novic pa naj bi šlo za eno izmed družb iz kroga poslovneža Sergeja Racmana, ki da posla ni zanikal.

»Glede na javno izkazan interes Mestne občine Nova Gorica si je družba Salonit Anhovo dolga leta in večkrat prizadevala za uskladitev pogojev glede prodaje deleža v Komunali Nova Gorica. Pred nedavnim je bila ponudba Salonita zavrnjena na 12. izredni seji (13. avgusta 2018) mestnega sveta. Ponudba je bila podana pod enakimi pogoji, kot so v občini odkupovali deleže drugih zasebnih lastnikov v Komunali Nova Gorica,« so v sredo pojasnili iz Salonita.

Novogoriški župan je v četrtek zbral kolege sosednjih petih občin, ki imajo v komunalni družbi skupaj večinski delež, vsi skupaj pa so bili ogorčeni nad potezo Salonita. Dejali so, da bodo pri zaščiti interesov občin v družbi nastopili enotno: »Vsi želimo oblikovanja močnega javnega podjetja, ki bi kvalitetno in cenovno dostopno opravljalo javne službe v korist prebivalcev vseh občin.« Svojih deležev občine ne bodo prodajale, so potrdili.

V MONG še navajajo, da je Salonit s prodajo ravnala v nasprotju z določilom statuta družbe o predkupni pravici. Salonit je pred časom poskušal prodati svoj delež mestni občini, kjer pa pojasnjujejo, da so odkup delnic zavrnili »zaradi izjemno visoke odkupne cene«, bi pa posel sklenili po isti ceni, ki so jo dosegli z drugimi lastniki.

Da je bila ponudba enaka, kot je občina odkupovala deleže drugih zasebnih lastnikov v Komunali, pa trdijo v Salonitu, kar mestna občina zavrača kot neresnico. »Ponudba Salonita ni bila zavrnjena na 12. izredni seji 13. avgusta, na tej seji namreč ni bila niti obravnavana. Salonit Anhovo je občini podal ponudbo za odkup delnic 19. septembra. Mestni svet je na seji 20. septembra 2018 v sklepu, s katerim je odločil o nakupu delnic Komunale Nova Gorica, ki jih je mestni občini v odkup ponudila družba BASS, sprejel sklep, da glede na prejeto ponudbo Salonita prične s postopki pogajanj za odkup deleža. Dokončna odločitev o ponudbi in pogojih pa se prepusti naslednjemu sklicu mestnega sveta. Dejstvo, da so občine pridobile večinski delež glasovalnih pravic v družbi Komunala Nova Gorica lahko pomeni, da bi skrbni pregled družbe pokazal nižjo odkupno ceno.«

Komentarji: