Silvan Furlan dobiva svojo ploščad

Filmski ustvarjalec: Furlanov portret Življenje za film
Fotografija: Letni kino Silvana Furlana v Novi Gorici je lepo obiskan. Foto Sandra Jovanovska
Odpri galerijo
Letni kino Silvana Furlana v Novi Gorici je lepo obiskan. Foto Sandra Jovanovska

​​​​​​​Nova Gorica tokratni četrtkov večer v šesti sezoni letnega kina posveča Silvanu Furlanu v zahvalo za njegov prispevek k razvoju slovenskega filma. Ob tej priložnosti bodo ploščad za mestno hišo uradno poimenovali po njem.
Blaž Močnik
Svet mestne občine je namreč uslišal predlog Kulturno umetniškega društva Krea, tako da bodo ob 20.30 razglasili poimenovanje ploščadi in postavili tablo. Kakor poudarjajo v lokalni skupnosti, v goste prihajajo tudi tri Silvanove dame – hčerka Ula Furlan, sestra in ustanoviteljica Ustanove Silvana Furlana, fundacije za razvoj kulture, Miranda Brataševec in žena Jedrt Jež Furlan.
Slovesnosti bo sledil dokumentarni kolaž s portretom Silvana Furlana z naslovom Življenje za film v režiji Slavka Hrena. V sodelovanju s Slovensko kinoteko bo sledila projekcija filma Atalanta ali trabakula iz leta 1934, posnetega na 35 mm traku.  To je film iz Furlanovega izbora desetih najboljših filmov, predstavila pa ga bo urednica filmskega programa v Slovenski kinoteki Varja Močnik. Od sobote bo na sporedu  še pet zaporednih filmskih večerov letnega kina. Zastor pa bo padel v sredo ob 21. uri z Večerom domačega filma, na katerem se bodo s kratkimi filmi predstavili mladi goriški filmski ustvarjalci Neli Maraž, Urban Košir, Matej Okroglič in Fabris Šulin ter študenti Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici. Premiero bo dočakal tudi film, ki je nastal na filmski delavnici Mlado mesto - Naš utrip ter film clouds.

Komentarji: