»Starejšim največji nasmeh na usta narišejo otroci«

V Domu upokojencev Idrija decembra še bolj kot sicer skrbijo za to, da bi varovancem popestrili dneve, zato pripravljajo medgeneracijska druženja.

Objavljeno
21. december 2018 08.30
Posodobljeno
21. december 2018 08.30
Lutkovna predstava je nasmejala starejše. FOTO: Anja Intihar
Decembrski praznični čas je za večino ljudi poseben, saj se pogosteje kot sicer srečajo z družinskimi člani, prijatelji in znanci. V tej evforiji pa kljub vsemu včasih nehote pozabimo na tiste, ki si obiskov in druženja zelo želijo, ker so iz takšnih ali drugačnih razlogov potisnjeni na rob.
 
V Domu upokojencev (DU) Idrija decembra še bolj kot sicer skrbijo za to, da bi varovancem krajšali dneve, zato pripravljajo razna medgeneracijska druženja. »Predpraznične prireditve so sporočilo našim varovancem, da smo z njimi, da niso odrinjeni in pozabljeni ter da je druženje z njimi darilo tudi nam, zaposlenim,« pravi Urška Močnik, direktorica DU Idrija. Starostniki so veseli vsakega obiska, tudi kratkega pogovora, še najbolj jim nasmeh na obraz narišejo otroci.

Pri nas se skozi vse leto zvrsti veliko nastopajočih, a najbolje so res vedno sprejeti najmlajši, pove tudi delovna terapevtka Ema Brelih. »Radoživi so in naravni, vse to nato prinašajo v dom starejšim ljudem. Sama menim, da je človek celosten šele takrat, ko živi vsaj nekoliko povezan z vsemi generacijami.«

image
Pri medgeneracijskem povezovanju pridobijo tudi otroci. FOTO: Anja Intihar


Medgeneracijsko povezovanje zlata vredno tudi za otroke


Pred dnevi so v obeh enotah, Idriji in na Marofu, z lutkovno predstavo gostovali otroci z OŠ Idrija. Druženje s starejšimi je velika dodana vrednost tudi zanje, saj s tem pridobivajo odnos do drugačnosti in strpnosti, je tik preden je spustila male nastopajoče na oder povedala učiteljica Živa Caruso, ki z Miro Rejc na idrijski šoli vodi lutkovno-gledališki krožek.
 
Ker imajo starejši decembra manj možnosti za obiskovanje prazničnih prireditev, jih v domu upokojencev tako pripeljejo k njim. Starejši se zavedajo slovesnosti tega časa in če niso odrinjeni v pozabo, jim to vliva tudi voljo za naprej, opozarja Močnikova.

Eden od vrhuncev letošnjega decembrskega dogajanja v idrijskem domu upokojencev je bil nastop pevca Žige Laknerja in plesalke Nastje Lakner, pa tudi prihodnji dnevi bodo z nastopom ženskega pevskega zbora Cerkljanke in z novoletnim rajanjem dodobra zapolnjeni.