Toča tik pred trgatvijo klestila po vipavskih vinogradih

Prizadela je 300 hektarov vinogradov, poškodovani so glede na lego med 20 in celo do 90 odstotkov.

Objavljeno
03. september 2019 15.53
Posodobljeno
03. september 2019 15.58
Toča je tokrat prizanesla briškim, ajdovskim in vipavskim vinogradnikom. FOTO: Arhiv 
STA
STA
V ponedeljek popoldne je neurje s točo zajelo del Vipavske doline. Poleg ostalega je prizadela tudi 300 hektarov vinogradov, poškodovani so glede na lego med 20 in celo do 90 odstotkov, je povedala specialistka za vinogradništvo na Kmetijsko-gozdarskem zavodu Nova Gorica Mojca Mavrič Štrukelj.

Toča je padala na območju Zalošč, Dornberka, vrhnjega dela Prvačine, Šempasa, Ajševice Lok in Kromberka, najhuje so bile prizadete kmetijske površine na območju Zalošč in Lok. Prizadeti so tudi sadovnjaki in vrtnine.

Mavrič Štrukljeva pravi, da je prizadetost grozdja različna celo v enem vinogradu, zato škode še ne morejo oceniti. Svetuje, da se zgodnje sorte grozdja začnejo obirati, pozne pa bodo ob mokrem in deževnem vremenu zagotovo začele gniti. Le v primeru, da bi zapihala burja, bi lahko posušila poškodovane grozde in tako preprečila gnitje, kar bi zagotovo pomenilo manjšo škodo.

Med neurjem, ki je besnelo v popoldanskih urah, je toča padala večkrat po nekaj minut, zrna so bila precej debela.

Toča je tokrat prizanesla briškim, ajdovskim in vipavskim vinogradnikom. V Goriških Brdih so sicer s trgatvijo že pričeli, v vipavski kmetijski zadrugi pa začetek odkupa grozdja načrtujejo konec tega tedna.