Tokrat poškodoval kobilo islandske pasme v Podlanišču

Minister Simon Zajc je ob srečanju s predstavniki Civilne iniciative Cerkno opozoril, da se bo moral človek navaditi na sobivanje z zvermi, a kmetje se s tem ne strinjajo. 

Objavljeno
06. avgust 2019 06.57
Posodobljeno
06. avgust 2019 13.23
V državi naj bi bilo okoli sto volkov. FOTO: Miha Krofel
Cerkno – V Podlanišču se je včeraj zgodil nov napad volka. Krajan je po poročanju Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR) nekaj po osmi uri zjutraj prijavil, da je volk napadel in poškodoval konja oziroma kobilo islandske pasme z domačije pri Rotovžu.

Gre za še en primer, ki bo zagotovo dodatno razplamtel že tako razgrete odnose med kmeti na Cerkljanskem in vlado, ki tudi po nedavnem obisku ministra za okolje Simona Zajca pravih rešitev za vedno pogostejše napade volkov na drobnico in druge živali nima. Minister Zajc je ob srečanju s predstavniki Civilne iniciative Cerkno namreč opozoril, da se bo moral človek navaditi sobivanja z zvermi, kar je kmete še dodatno razburilo. 

Včeraj se je oglasil tudi Sindikat kmetov Slovenije, ki poziva vse kmete, prizadete zaradi napadov zveri, na protestni shod pod sloganom »Slovenija ne bo zverinjak!« Shod bo potekal v soboto, 10. avgusta, v Velikih Laščah. V vasi Jurišče nedaleč od Pivke se je v noči na ponedeljek zgodil nov napad volkov na drobnico. Trop volkov je poklal več kot deset ovac, ki so bile sicer na ograjenem pašniku in varovane s pastirskimi psi. V Sindikatu kmetov Slovenije poudarjajo, da Slovenija preprosto ne zdrži takega števila zveri, kot ga opažamo zdaj.

Predsednik Slovenske kmečke zveze pri SLS, Rok Sedminek, je danes pozval vse člane SKZ in nevladne kmetijske organizacije, da se v soboto udeležijo protestnega shoda. Zahtevajo, da se volkove ohrani v ožjem območju Kočevskih gozdov, drugje na slovenskem podeželju pa po njegovih besedah nimajo kaj iskati, če želimo slovensko podeželje ohraniti obdelano, poseljeno in varno. 

image
Sindikat kmetov Slovenije poziva vse kmete, prizadete zaradi napadov zveri, na protestni shod pod sloganom »Slovenija ne bo zverinjak!« FOTO: Blaž Samec/Delo


Cerkljanska iniciativa ne načrtuje množičnega odhoda na protest, dejavnost sindikata pa podpira v celoti. Pripravljajo pa na temo sobivanja volkov in človeka okroglo mizo, in sicer na že tradicionalnem Dnevu teric v Davči, ki bo 17. avgusta. Svojo prisotnost na razpravi naj bi že potrdila kmetijska ministrica Aleksandra Pivec in eden od državnih sekretarjev na MOP.

Volkovi so po podatkih Zavoda za gozdove Slovenije do konca junija letos napadli 516 živali: 435 glav drobnice, 30 govedi, 30 konj, dva osla, 17 drugih domačih živali in dve drugi živali. To je več kot dvakrat toliko kot v istem obdobju lani. Volkovi so v enakem obdobju lani napadli 134 živali, in sicer 85 glav drobnice, 23 govedi, 23 konj, enega osla, 17 domačih in dve drugi živali, je povedal Boris Rantaša z Zavoda za gozdove.

Škodo za letošnjo leto je ocenil na 136.984,37 evrov. Odškodnine sicer po veljavni zakonodaji izplačuje Agencija za okolje RS (Arso). Za 88 napadov rjavega medveda je škoda ocenjena na 41.194,02 evra, za 136 napadov volkov pa na 95.790,35 evra. 


Za odstrel predvidenih 11 volkov


V državi je menda okoli sto volkov, minister Zajc je na nedavnem obisku Cerkljanske sicer govoril o številki 88, težave z njimi pa se čedalje bolj stopnjujejo, ker se v preteklosti po odločitvi upravnega sodišča ni izvajalo njihovih odvzemov iz narave. Po interventnem zakonu je za odstrel predvidenih 11 volkov po posebnih postopkih, a doslej lovci na njegovi podlagi niso odstrelili še nobenega volka. 

Agencija RS za okolje je pred kratkim sicer izdala dovoljenje za odstrel enega volka na območju treh občin – Cerkno, Železniki in Gorenja vas - Poljane. Sekretarki Urška Mavri in Mateja Blažič sta v obrazložitvi zapisali, da so volkovi na območju občin povzročili veliko škode in vznemirili lokalno prebivalstvo, ki se zaradi napadov zveri na domače živali čuti ogroženo.

Dovoljenje, ki ga je izdal Arso, velja do 31. decembra letos za lovišča Sorica, Železniki, Selca, Porezen, Otavnik, Jelenk, Jelovica - Ribno, Kropa, Poljane, Gorenja vas in Sovodenj ter v delu lovišč Stara Fužina, Nomenj - Gorjuše in Bohinjska Bistrica, ki so zunaj območja Triglavskega narodnega parka.