Turizem kot glavni neizkoriščen potencial občine

Brez sodelovanja z gospodarstvom bo številne projekte težko, če ne celo nemogoče realizirati.
Fotografija: Idrija ima eno najnižjih brezposelnosti v državi. FOTO: Uroš Hočevar/Delo 
Odpri galerijo
Idrija ima eno najnižjih brezposelnosti v državi. FOTO: Uroš Hočevar/Delo 

Idrija - Občini Idrija prepoznavnosti v širšem slovenskem in evropskem prostoru nihče ne more očitati, predvsem po zaslugi močnega gospodarstva, kjer se kali strokovno izjemno podkovan kader in ki je dolino, čeprav skrito in sem ter tja odrezano od prestolnice, trdno vtisnilo na zemljevid. Pregovorno pridni, kleni in delovni prebivalci bodo v nedeljo izbirali novo županjo oziroma župana, potem ko sta se v finale prebila Miranda Groff Ferjančič in Tomaž Vencelj.

Ne prva ne drugi med Idrijčani nista neznanka - Groff Ferjančičeva, strokovno izjemno podkovana finančnica, velja za eno od ustanoviteljic lokalnega plesnega kluba, Vencelj, član Godbenega društva rudarjev Idrije, pa je v družbeno in družabno življenje vpet že leta.

Za občino, ki ima po zaslugi obeh industrijskih velikanov eno najnižjih stopenj brezposelnosti v državi, se zdi, da velikih težav nima. A so se kopja že na predvolilnih soočenjih lomila predvsem pri turizmu, ki je tu neizkoriščen potencial, kot poudarjata tudi oba kandidata, pridobivanju evropskih sredstev za izpeljavo različnih projektov, pa tudi pri vprašanju »rak rane« Idrije, neurejenega parkirišča pri zdravstvenem domu Idrija oziroma območja Ute.

Miranda Groff Ferjančič je izkušena finančnica. FOTO: Osebni arhiv
Miranda Groff Ferjančič je izkušena finančnica. FOTO: Osebni arhiv


Katere tri projekte boste poskušali izpeljati do konca leta 2019?


Miranda G. Ferjančič: Med mojimi prioritetami so ureditev komunalne infrastrukture in mestnega jedra v Črnem Vrhu nad Idrijo, ureditev kanalizacijskega sistema v Godoviču, zagotovitev sredstev za izgradnjo vrtca v Spodnji Idriji in prenovo starega zdravstvenega doma v Idriji. Ureditev območja Ute je prav tako pomemben, a bolj dolgoročen projekt, saj je potrebno z zasebnimi lastniki doseči dogovor.

Tomaž Vencelj: Do konca leta 2019 bom, če bom izvoljen, poskušal izpeljati naslednje: sprejeti upravljavski načrt Krajinskega parka Zgornja Idrijca, ustanoviti Svet predsednikov krajevnih skupnosti in začeti urejati območje Ute, za kar bo potreben dogovor dogovor s Hidrio in Zidgradom kot lastnicama razpadajočih stavb (Simplex in Uta).


Kateri je po vašem mnenju glavni problem, ki ga ima občina Idrija in kako se nameravate z njim spopasti?


Miranda G. Ferjančič: Zagotovo slab servis, ki ga občina zagotavlja občanom. Če bom izvoljena za županjo, bom zvišala kvaliteto storitev občinske uprave in spravila pod kontrolo delovanje občinskih zavodov ter jih naredila stroškovno učinkovite. Prav tako bom uvedla nadzor nad poslovanjem občinskih podjetij, tudi Komunale.

Tomaž Vencelj: Zdi se mi, da je daleč najbolj pomemben razvoj turizma in storitvenih dejavnosti.


Kje vidite glavni neizkoriščen potencial občine? In kako ga boste sami izkoristili?


Miranda G. Ferjančič: V prvi vrsti turizem. Vzpostavili bomo enotno platformo za promocijo storitev in Idrijo tržili kot destinacijo, ki združuje kulturno in tehnično dediščino, kulinariko ter možnostmi za oddih in aktivno preživljanja prostega časa. Imamo veliko za ponuditi, samo pravilno moramo te priložnosti predstaviti.

Tomaž Vencelj: Zagotovo spet turizem. Menda že nastaja nova turistična strategija, ki temelji na združevanju ponudnikov. Kar se tiče storitvenih dejavnosti, pa bomo morali stanje še preučiti, ampak zagotovo bomo v vse omenjeno vključili mlade.


Krajevne skupnosti v občini so bile v zadnjih letih povsem na stranskem tiru. Boste to spremenili? Kakšno vlogo bodo v vašem mandatu, če boste izvoljeni, imele krajevne skupnosti?


Miranda G. Ferjančič: Dala jim bom večjo težo, s predstavniki krajevnih skupnosti pa bom vzpostavila reden dialog. Njihove pobude in predloge bom upoštevala pri načrtovanju projektov v občini.

Tomaž Vencelj: Sam kandidiram na Listi Krajevnih skupnosti. Naša zaveza zato je, da se jim povrne možnost odločanja in da bodo lahko predlagali prioritete, za katere menijo, da so nujne v njihovem okolišu. Željam in vizijam, ki jih pričakujem od Svetov krajevnih skupnosti, lahko občina potem nudi servis in pomaga pri uresničitvi.

Tomaž Vencelj kandidira na Listi krajevnih skupnosti. FOTO: Osebni arhiv
Tomaž Vencelj kandidira na Listi krajevnih skupnosti. FOTO: Osebni arhiv


Idrija ima kot mnoge druge občine težavo z izseljevanjem mladih. Kako veliko vlogo, če sploh, boste dali pri odločanju mladim?


Miranda G. Ferjančič: Mladi v občini morajo postati aktivni udeleženci v občinski politiki, ena od možnosti je tudi prek participativnega proračuna, za katerega se zavzemam in uvajanjem pripravništev. Na enak način kot s krajevnimi skupnostmi bom reden dialog vzpostavila z mladimi.

Tomaž Vencelj: Imel sem idejo, ki pa je žal ne morem izpeljati. Da bi nekoga od mladih postavil za podžupana. A zakon o lokalni samoupravi predvideva, da je lahko podžupan samo nekdo iz občinskega sveta. Res bi jim rad dal možnost soodločanja pri razvojnih projektih in zagotavljam, da bodo mladi vključeni v soodločanje.


Kaj vas pri vašem protikandidatu najbolj moti?


Miranda G. Ferjančič: Veliko, veliko obljublja, med soočenji pa sem opazila, da nima konkretno izdelanih načrtov za izpeljavo in realizacijo teh obljub. Bojim se, da ne pozna načinov, kje in kako zagotoviti denar za to, kar obljublja.

Tomaž Vencelj: Moti me predvsem to, da vseskozi poudarja, da če ona ne pride na mesto župana, ta ne bo dovolj strokoven oziroma ne bo znal delovati in pridobivati evropskih sredstev.


Kaj pri njem najbolj spoštujete?


Miranda G. Ferjančič: Prijazen sogovornik je in dober človek.

Tomaž Vencelj: Spoštujem njeno strokovnost in upam, da nam bo, če bom sam izvoljen za župana, s to svojo strokovnostjo pomagala pridobivati sredstva. Da ne bo gojila zamer oziroma bo kot prava Idrijčanka, za kakršno se predstavlja, pomagala, če bomo potrebovali informacije ali pomoč pri prijavah na razpise.

Preberite še:

Komentarji: