V Idriji za izposojo kmalu na voljo električna kolesa

Namen investicije je prispevati k razvoju trajnostne mobilnosti in s tem k izboljšanju kakovosti zraka v mestu Idrija ter k boljši povezanosti urbanega območja z robom mestnega naselja.
Fotografija: Gradnja električnih polnilnic je v polnem teku. FOTO: Občina Idrija
Odpri galerijo
Gradnja električnih polnilnic je v polnem teku. FOTO: Občina Idrija

Idrija – V tem tednu so na posameznih lokacijah v mestu stekla gradbena dela za uvedbo sistema izposoje električnih koles v Idriji. Občina je decembra lani z Ministrstvom za infrastrukturo podpisala pogodbo, s katero si je zagotovila slabih 115.000 evrov namenskih sredstev, od katerih je 85 odstotkov prispevala Evropska unija

Investicija, njena celotna vrednost znaša 316.000 evrov, vključuje nakup 34 električnih koles, izgradnjo in opremo petih kolesarnic oziroma postaj za kolesa ter nakup sistema za izposojo.

Kolesarska počivališča s polnilnicami bodo postavljena na parkirišču v Barbarah, ob občinski stavbi, pri domu upokojencev v centru mesta, v Mokraški vasi pri trgovini Eurospin in v bližini stadiona. Sistem izposoje koles se bo tako funkcionalno vključil v kolesarko pot ki trenutno povezuje območje Likarce in Osnovne šole Idrija, ter kolesarsko pot od Idrije do Mokraške vasi.

»Namen investicije je prispevati k razvoju trajnostne mobilnosti in s tem k izboljšanju kakovosti zraka v mestu Idrija ter k boljši povezanosti urbanega območja z robom mestnega naselja, zmanjšanju prometnih zastojev, izboljšanju kakovosti življenjskega prostora v mestu in povečanju prometne varnosti,« je povedala direktorica Idrijsko-cerkljanske razvojne agencije Jožica Lazar.

V Ljubljani je Bicikelj dobro zaživel. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
V Ljubljani je Bicikelj dobro zaživel. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Za vzor Kranj, Kamnik, Ljubljana


Gradnja naj bi se predvidoma zaključila maja prihodnje leto – najkasneje septembra 2020 morajo biti kolesa na voljo za izposojo. Glede cene izposoje kolesa Lazarjeva še ni mogla konkretno odgovoriti, je pa dodala, da se bo Idrija najbrž zgledovala po ustaljenih praksah iz drugih slovenskih mest, kjer je sistem izposoje električnih koles že zaživel.

»Kolesa so v prvi vrsti namenjena občanom občine Idrija, saj je namen operacije predvsem znižanje obremenitve na okolje zaradi dnevnih migracij in po drugi strani izboljšati mobilnost za prebivalce, ki se po opravke odpravljajo v ali iz mestnega središča,« je še dejala Jožica Lazar.

Glede na kolesarsko preteklost mesta Idrije se najbrž ni bati, da sistem izposoje električnih koles ne bi zaživel.

Komentarji: