Vračajo se zaradi glasbe in kot navadni turisti

Glasbeni festivali: Poleg Tolmina obiščejo še Ljubljano, Bled, Kobarid, Bovec, Bohinj, Postojnsko jamo, TNP ...
Fotografija: Četrtina vseh obiskovalcev festivalov podaljša svoj obisk za najmanj tri dni. Foto Mavric Pivk
Odpri galerijo
Četrtina vseh obiskovalcev festivalov podaljša svoj obisk za najmanj tri dni. Foto Mavric Pivk

Obiskovalce tolminskih festivalov vendarle ne zanima zgolj glasba, saj se pogosto preobrazijo v – potrošne – turiste, ki jih očarajo tudi drugi kotički Slovenije. Poleg tega se jih večina želi vrniti, četudi festivalov ne bi bilo več. Izsledki raziskave organizatorjev ne presenečajo.

Skoraj 70 odstotkov anketiranih obiskovalcev festivalov v Tolminu med obiskom porabi od sto do petsto evrov, povprečna poraba, v katero niso vključeni vstopnina, nastanitev in transport, znaša okoli 350 evrov, od tega je približno sto evrov porabljenih zunaj festivalskega prizorišča. Kar 87 odstotkov vprašanih je nastanjenih v festivalskih kampih.
Raziskava družbe Valicon temelji na anketi 1500 vprašanih obiskovalcev, ki so se vsaj enkrat pred tem že mudili na festivalih, kot so MetalDays, Punk Rock Holidays in Overjam Reggae.

Kar 87 odstotkov obiskovalcev festivalov je nastanjenih v festivalskem kampu. Foto Blaž Močnik/Delo
Kar 87 odstotkov obiskovalcev festivalov je nastanjenih v festivalskem kampu. Foto Blaž Močnik/Delo


Bolj kot festivalska potrošnja je za okolico in tudi širše pomembno, da kar 43 odstotkov anketiranih obiskovalcev festivalov ostane v Tolminu ali po Sloveniji dlje, kot traja festival: »Med njimi je dobra polovica takih, ki ostanejo najmanj tri dni več. Povedano drugače – približno četrtina vseh anketiranih obiskovalcev festivalov svoj obisk podaljša za najmanj tri dni.«
Obiskovalci večinoma ostajajo v festivalskem kampu, a jih nato skoraj polovica poišče nastanitev pri zasebnikih. Pred in po festivalih se tako povečajo obiski dodatnih aktivnostih, ugotavljajo v Valiconu: »Najpogostejše sekundarne aktivnosti med anketiranimi obiskovalci festivalov so plavanje v rekah in jezerih, obiskovanje restavracij in barov zunaj festivalskega prizorišča, obiskovanje mesta, obiskovanje naravnih znamenitosti ter spoznavanje okolice.«



Dobra četrtina anketiranih obiskovalcev iz tujine je v preteklosti že bila v Tolminu ali Sloveniji, neodvisno od obiska festivalov. Največkrat obiščejo še Ljubljano, Bled, Kobarid, Bovec, Bohinj, Postojnsko jamo, Most na Soči in Triglavski narodni park. Med obiskovalci iz tujine, ki so že kdaj prej Slovenijo obiskali kot turisti, je več takih, ki jo nameravajo ponovno obiskati. Osemindvajset odstotkov anketiranih obiskovalcev iz tujine je zatrdilo, da bi Slovenijo obiskali tudi, če ne bi bilo festivalov, četrtina pa, da Slovenije najbrž ne bi obiskala, oziroma da so festivali edini razlog za obisk.

Prireditelji pravijo, da je raziskava potrdila, kar so že prej razbrali iz pogovorov z obiskovalci: »Drugi del raziskave se je osredotočil na promocijo, potovanja, festivalski program, nastanitve in podobno. Te informacije bomo uporabili za izboljšavo organizacije in ponudbe,« je povedal Slobodan Milunović iz Music Holiday.

Komentarji: