Zala bo po mesecu dni znova odprta

Glavno cestno povezavo med Idrijo in Godovičem odpirajo danes ob 17. uri. Letošnja zapora je v nasprotju z lansko minila mirno. 
Fotografija: Galerija bo končana prihodnje leto. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Galerija bo končana prihodnje leto. FOTO: Roman Šipić/Delo

Idrija - Ob 17. uri bo po mesecu dni končno spet stekel promet skozi sotesko Zala na cesti med Idrijo in Godovičem. Glavna cestna povezava Severne Primorske z osrednjo Slovenijo je bila zaprta zaradi gradnje galerije, ki bo končana predvidoma oktobra naslednje leto.

Letošnja zapora je - v nasprotju z lansko, ko so z vseh strani leteli očitki, da so bile priprave na zaporo slabe, obveščanje javnosti prav tako, minila precej mirno. Obvozi so bili urejeni na podoben način kot ob lanski popolni zapori, promet je v tem času za tovorna vozila, težja od 7,5 tone, potekal prek Tolmina in Nove Gorice, za ostale pa prek Cerknega in Kladja, Žirov, Medvedjega Brda in Zadloga.



Direkcija za ceste je v veliki meri upoštevala zahteve lokalnih skupnosti in pred zaprtjem Zale delno preuredila obvoze. Cesta med Zadlogom in Belo je tako ob tej priložnosti dobila novo asfaltno prevleko. Dela so potekala po načrtih, tako da Zalo odpirajo celo dva dni, kot so sprva načrtovali.

Idrijski župan Tomaž Vencelj, ki si je prejšnji teden ogledal gradbišče v Zali, je dejal, da večjih pritožb v času zapore niso dobili.

Promet bo sedaj urejen izmenično enosmerno s semaforjem. FOTO: Roman Šipić/Delo
Promet bo sedaj urejen izmenično enosmerno s semaforjem. FOTO: Roman Šipić/Delo


Promet bo sedaj urejen izmenično enosmerno s semaforjem, pod polovično zaporo bodo do konca izvedli temeljenje galerije in njeno zadnjo steno, dvosmerni promet pa bodo omogočili do konca leta. Če bo vreme izvajalcu del, družbi Kolektor CPG, naklonjeno, bodo do konca leta cesto tudi asfaltirali. 

Predvidoma marca prihodnje leto bodo gradbišče znova odprli, kar bo znova odvisno od vremenskih razmer. Takrat bodo postavili stebre in zgradili strop galerije, zaradi nevarnosti padajočih skal pa bo imela galerija tudi nasutje. Pričakujejo, da bomo dela v celoti zaključili v začetku oktobra prihodnje leto. Projekt je vreden 2,9 milijona evrov. 

Komentarji: