Župan Bržan razgrnil nove projekte

Med izstopajočimi načrti je gradnja 13 nadstropne stolpnice v Olmu, ki je nastala že za časa njegovega prehodnika, ter ideji o novem cerkvenem središču, pa tudi o prihodnjem novem občinskem središču.
 
Fotografija: Koprski župan Aleš Bržan je spregovoril o razvojnih projektih v občini. Foto Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Koprski župan Aleš Bržan je spregovoril o razvojnih projektih v občini. Foto Jože Suhadolnik

Koprski župan Aleš Bržan je razgrnil načrte, zarisane na koprskem mestnem zemljevidu.  Za koprsko občino v celoti je sicer v pripravi občinski prostorski načrt kot krovni prostorski dokument, ki ga morajo v skladu z zakonodajo imeti vse slovenske občine. V ta namen bodo na občini zaposlili urbanista.  Med županovimi načrti je sicer tudi vertikalna povezava z Markovcem, za katero pa bodo morali še poiskati pravi projekt, saj se mu ideja o stometrskem stolpu, ki si ga je zamislil njegov predhodnik Boris Popovič, zasnoval pa italijanski arhitekt Massimiliano Fuksas, zdi preveč potratna.
 

Načrtovana stanovanjska gradnja


Nova bivalna območja v mestu so predvidena na lokaciji »Toncityja«, kjer je lastnik zemljišč podjetje poslovneža Milana Mandarića. Spor s prejšnjim občinskim vodstvom je bil sicer povod za sprejetje prostorskega načrta o parku na tem mestu, a tega nova občinska oblast ne namerava uresničiti. Menijo namreč, da bi si v tem primeru nakopali nepotrebne tožbe (ob nakupu je bil Toncity predviden za poslovno-stanovanjsko gradnjo).  Na širšem območju naj bi po novih usmeritvah zgradili stanovanja za mlade, neprofitna stanovanja in nov vrtec.  

V ospredju gradbišče za upravno-poslovni kompleks Solis.  Foto Jože Suhadolnik
V ospredju gradbišče za upravno-poslovni kompleks Solis.  Foto Jože Suhadolnik


Nova stanovanjsko gradnja je predvidena na območju Ulice 15. maja, od koder bi umaknili obrtne panoge, in v Olmu, v dogovoru s Hidrio, ki je lastnik zemljišča, v preteklosti namenjenega za poligon za inovativne tehnologije.  Koprski stanovanjski sklad  načrtuje tudi 13-nadstropno stolpnico na Dolinski cesti v Kopru. V sklopu načrtov za to sosesko naj bi en stanovanjski stolpič zgradil tudi republiški stanovanjski sklad, predvidena pa so tudi varovana stanovanja.  


Kulturna ulica in novo občinsko središče


Verdijevo ulico, kjer domujeta koprska občinska uprava in  gledališče, naj bi spremenili v »kulturno ulico«. Tja bi lahko preselili tudi glasbeno šolo.  Občinski sedež pa naj bi se po županovi zamisli preselil na Trg Brolo, za katerega je predvidena celovita prenova. Kot je znano, naj bi se z zgraditvijo Solisa na Bonifiki tja preselila upravna enota in prostori na Brolu bi se spraznili. Bržan pa ima tudi drzno idejo o prihodnjem novem občinskem središču, ki ne bi bil nujno v Kopru, saj ima mesto omejen možnosti širitve, pač pa v – geografsko gledano -  bolj  osrednjem delu, denimo, v Gračišču.

 

Novi parki, tribune, celo cerkveno središče


Med prihodnjimi načrti je nadhod čez Piransko cesto, ki bo povezoval športno-rekreativni center Bonifika in parkovne površine ob Semedelski promenadi. Dodatne parkovne površine bi uredili tudi za tržnico, pod katero naj bi zgradili podzemna parkirišča.  Samo tržnico pa naj bi pokrili z nadstreškom.

Na Bonifiki naj bi na lokaciji amfiteatra, kjer se v podzemnih prostorih nahaja vrtec, zgradili večnamenski prostor, namenjen različnim društvom.  Ob bazenu bi nastal skate park.  Ob koprskem stadionu pa naj bi v dveh letih  zgradili zahodne tribune.

V bližini nekdanjega Tomosovega bloka bo prva koprska podzemna garaža.  Foto Jože Suhadolnik
V bližini nekdanjega Tomosovega bloka bo prva koprska podzemna garaža.  Foto Jože Suhadolnik


Na zemljevidu z razvojnimi projekti sta označena tudi Servitski samostan, kjer je bila nekoč porodnišnica. V zadnjih letih so upravljanje tega propadajočega kompleksa prenesli na Univerzo na Primorskem, a ga bo zaradi neuresničenih projektov občina  dobila nazaj. Rešitve zanj še ni, priznava župan. 

Nove vsebine mora dobiti tudi današnji kamionski terminal, v bližini pa  bo nova garažna hiša.  V načrtu je tudi prenova potniškega terminala, ureditev plaže med Semedelo in  Žusterno, preselitev sedeža zdravstvenega doma, nova avtobusna postaja in številne  kolesarske poti.

Bržan je še omenil, da je v dogovorih s predstavniki muslimanske in pravoslavne cerkve, da bi namesto dosedanjih lokacij za nova cerkvena objekta (Na Ulici 15. maja oziroma ob v bližini nakupovalnega centra Planet) določili eno skupno, ki bi lahko postala nekakšno cerkveno središče.

Komentarji: