Županov pooblaščenec in svetovalec v Marjetici

Urejanje kadrovskih vrst: Gašpar Gašpar Mišič bo svetoval na področjih, o katerih misli, da lahko največ pripomorejo k razvoju Kopra.

Objavljeno
24. januar 2019 10.30
Posodobljeno
24. januar 2019 11.22
Gašpar Gašpar Mišić bo za koprskega župana opravljal kar dve vlogi.
Koper, Izola, Piran – Nekdanji svetovalec Borisa Popoviča in direktor Marjetice Koper Gašpar Gašpar Mišič ima pri novem koprskem županu dve funkciji: že 11. januarja je postal njegov pooblaščenec za zastopanje interesov koprske občine, to funkcijo opravlja brezplačno in do preklica.

Istega dne je postal tudi svetovalec v komunalnem podjetju Marjetica. To nalogo opravlja za določen čas (predvidoma za štiri mesece, z možnostjo podaljšanja) in za približno 2000 evrov neto plačila na mesec.

Informacijo nam je potrdil sam Mišič, ki se je tako po približno enajstih mesecih od takrat, ko ga je iz Marjetice odslovil prejšnji župan Boris Popovič, (vsaj začasno) vrnil v komunalno podjetje. »Že v prvih dneh sem s svojim delom in svetovanjem pripomogel, da je podjetje privarčevalo okoli 100.000 evrov v poslih, ki jih sklepa, zato je predvideno plačilo za moje svetovanje zanemarljivo v primerjavi z že doseženim učinkom,« je svoj novi položaj utemeljil Gašpar Gašpar Mišič.

Dodal je, da ga čaka veliko nalog pri strateških odločitvah in izboljšanju poslovanja podjetja. Treba bo pripraviti razpis za imenovanje direktorja podjetja, saj se župan Aleš Bržan zavzema, da bi po več kot 12 letih dobili direktorja, ki bi imel poln mandat, in ne bi bil le vršilec dolžnosti.

Druga pomembna naloga bo ureditev pogodbe z Regijskim centrom za ravnanje z odpadki Ljubljana in skrb, da to sodelovanje ne bo pomenilo bistvenih podražitev pri ravnanju z odpadki. Zato bo predlagal povezovanje obalnih občin na tem področju in morebitno ureditev skupnega zbirnega centra v Kopru.

Mišič bo za svetovanje Marjetici Koper prejemal 2000 evrov neto.

Mišič je kot svetnik liste Naš kraj postal edini pooblaščenec Aleša Bržana na področju investicijskih in infrastrukturnih projektov, ki so kakorkoli povezani z občino (ali državo), za skupne medobčinske projekte, naloge in investicije. »Gotovo bom tudi član nove županove komisije za drugi tir, ki jo bo v kratkem imenoval župan,« je dejal Mišič in zanikal govorice, ki so se pojavile v koprski javnosti, da namerava sedanja vlada graditi samo en nov tir med Divačo in Koprom.

»Zakaj pa bi potem pripravljali investicijo za širjenje sedanjih servisnih predorov v običajne za pozneje dodaten tir ob novem drugem tiru?« je dejal Mišič. Namen komisije, ki jo je imel tudi prejšnji župan, bo sodelovanje s pristojnimi občinskimi in državnimi službami, v zvezi z gradnjo drugega tira ter s postopki, ki so potrebni za nadgradnjo nove proge v dvotirno železniško progo. Pa tudi z namenom opustitve sedanjega tira ter njegovo spremembo v kolesarsko-rekreacijsko pot.

Koprski župan še ni imenoval podžupanov, vendar to namerava storiti v kratkem. Edina poklicna podžupanja bo Jasna Softič z Liste Aleša Bržana. Drugi podžupani bodo opravljali funkcijo nepoklicno in bodo zadolženi za določene naloge. Med resnimi kandidati za podžupane so Maja Tašner Vatovec, Patrik Peroša, Olga Franca in po vsej verjetnosti Ondina Gregorich Diabatè (italijanska narodnost). Vodja županovega kabineta naj bi v prihodnjih dneh postala Nina Trampuš, ki je do včeraj delala kot piarovka v piranski občini.


Šopek svetovalcev piranskega župana


Zaradi odhoda piarovke so v Piranu objavili razpis, na katerega se je prijavilo 30 kandidatov, v ožjem izboru jih je ostalo 15, ki bodo morali opraviti preizkus znanja slovnice in priprave teksta za objavo oziroma odgovore medijem. Pred izbiro bodo s kandidati opravili še razgovor. Ima pa župan Đenio Zadković še pet svetovalcev za določen čas, ki jih bo plačeval 12.000 evrov na mesec.