»Ali bo moj otrok, ki se na tem igrišču igra od 11. meseca, imel kakšne posledice?«

Starši otrok, ki obiskujejo celjske vrtce, so se sestali z ministrom Simonom Zajcem, župana Bojana Šrota so čakali zaman.
Fotografija: Najbolj onesnaženi del vrtca so ogradili šele po zahtevi staršev. FOTO: Špela Kuralt/Delo
Odpri galerijo
Najbolj onesnaženi del vrtca so ogradili šele po zahtevi staršev. FOTO: Špela Kuralt/Delo

Celje – Sestanek v prostorih celjske občine o sanaciji celjskih vrtcev so sklicali zaradi velike angažiranosti dveh zaskrbljenih mamic, ki sta po objavi članka v Delu sprožili pravo akcijo informiranja. Prav pomanjkanje informacij starši očitajo v prvi vrsti občini, ki jo je na sestanku, na katerega je iz Ljubljane prišel vrh ministrstva, zastopal vodja oddelka za okolje in prostor Dušan Slapnik. Župana Bojana Šrota ni bilo.

»Da smo danes tukaj, je delo dveh polno zaposlenih mamic. Neinformiranost boli. Na koncu, ko zboliš. Ko vidiš, da si sam sebi zanikal, da živiš v takem okolju, da si zanikal zdravje svojega otroka, ker se nisi ozavestil. Starši, Celjani, smo prvi, ki se moramo ozaveščati, vi ste pa tisti, ki ste nosilci politik, odločitev, ukrepov. In vi ste tisti, ki nam tu lahko največ pomagate. Z roko v roki torej lahko naredimo vsi veliko, brez kazanja s prstom,« je vse zbrane na sestanku o sanaciji celjskih vrtcev opozorila ena od mamic. Starši so bili razočarani, da v dvorani ni bilo župana Bojana Šrota.

Starše je zmotilo, da so iz časopisa izvedeli, da so na delu igrišča vrtca Ringa Raja tudi na površini presežene kritične vrednosti svinca, cinka in arzena. K sreči je bila na tistem delu trava zelo lepa. »Ali bo moj otrok, ki bo ta teden star tri leta in se na tem igrišču igra od 11 meseca, imel kakšne posledice?« je vprašala mamica. Pojasnili so ji, da je to odvisno od tega, koliko zemlje je zaužil, kakšne so bile koncentracije težkih kovin v zemlji in kakšno je njegovo telo. Starši so predlagali pregled krvi vseh malčkov, z ministrstva bodo to možnost proučili.

Sestanek v prostorih Mestne občine Celje je bil eden v nizu. Kot je dejal minister Simon Zajc, bodo pred začetki sanacij posameznih vrtcev, pripravili še sestanke v vrtcih, kjer bodo podrobneje razložili potek sanacije. Želijo si, da bi bili vrtci v tem č
Sestanek v prostorih Mestne občine Celje je bil eden v nizu. Kot je dejal minister Simon Zajc, bodo pred začetki sanacij posameznih vrtcev, pripravili še sestanke v vrtcih, kjer bodo podrobneje razložili potek sanacije. Želijo si, da bi bili vrtci v tem č

 

Nujno poznavanje protokola


V Celju je največja težava ta, da brez meritev sploh ne moremo vedeti, s kakšno zemljo imamo opravka, je pojasnila dr. Helena Grčman iz Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani: »Večina mesta stoji na industrijskih odpadkih. Ko so gradili infrastrukturo, hiše, bloke … so za nasutje uporabili material iz industrije. Zato je tudi vsaka meritev drugačna. V vrtcu Ringa Raja je na primer na eni polovici vrtca stanje boljše, na drugi pa katastrofalno.«

Simona Uršič iz NIJZ je poudarila, da lahko že ob upoštevanju že pred leti spisanega protokola, znatno omejimo vnos težkih kovin v telo otrok. Ključni ukrep je preprečevanje prašenja, da je dobro zatravljeno, skrb za higieno in čiščenje prostorov. Vseh teh ukrepov bi se morali Celjani držati tudi doma. Ukrepi so lahko učinkoviti, a jih je treba poznati. Čeprav na občini poudarjajo, da se v vrtcih protokola držijo, o tem starši enote Ringa Raja niso vedeli ničesar, nekateri so za protokol na sestanku slišali prvič.

Župan Mestne občine Celje Bojan Šrot. FOTO: Leon Vidic/Delo
Župan Mestne občine Celje Bojan Šrot. FOTO: Leon Vidic/Delo


 

Vrtci le začetek


»Mi smo s tem v naši občini že navajeni živeti, lažje se s tem sprijaznimo, ko smo starejši in nimamo več otrok v vrtcih,« je dejal vodja oddelka za okolje in prostor pri celjski občini Dušan Slapnik. To morda pojasni, zakaj so se sanacije hudinjskega vrtca lotili šele na pritiske staršev. Občina je lani sanirala še enoto Aljažev hrib, potem je sanacijo prevzela država. Neodzivnost pristojnih opažajo tudi starši v drugih vrtcih. Šele na zahtevo staršev so denimo v vrtcu Ringa Raja omejili igro na najbolj onesnaženem delu igrišča.

Vsaj obveščanje bo odslej lažje, saj je MOP na svoji spletni strani pripravil poseben zavihek o sanaciji starih bremen. Minister Simon Zajc je dejal, da je »najhuje, če si starš in ne dobiš informacij«. Zagotovil je, da bodo do leta 2022 sanirali vseh deset vrtcev, sanacija enot Ringa Raja in Mavrica, naj bi se začela oktobra: »Za celjske vrtce je denar zagotovljen. Za prihodnje pa pripravljamo nov zakon o varstvu okolja, predlagali bomo preoblikovanje že obstoječega namenskega sklada, katerega sredstva bodo namenjena stabilnemu financiranju sanacij podobnih območij tukaj v Celju skozi daljše časovno obdobje. Te sanacije so namreč dolgotrajne in zelo drage.«

Preberite še:

Komentarji: