Kakšna usoda čaka oder na Dravi

Župan Arsenovič ga hoče preseliti, a na občini še ne vedo, kam.
Fotografija: Mariborski župan bi prestavil plavajoči oder, a na občini imajo težave pri iskanju nove lokacije. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Mariborski župan bi prestavil plavajoči oder, a na občini imajo težave pri iskanju nove lokacije. FOTO: Tadej Regent/Delo

Maribor – V Mariboru že odštevajo dneve do letošnjega Festivala Lent, usoda lanskega glavnega prizorišča – plavajočega odra na Dravi – pa ostaja nejasna. Organizatorji si ga tudi letos želijo kot glavno prizorišče, a občina mora oder najprej legalizirati.

V Mariboru so lani pred Festivalom Lent spet postavili dolgonapovedani plavajoči oder na Dravi, o katerem je bivši župan Andrej Fištravec dejal, da bo poživil dogajanje ob Dravi tudi zunaj festivalskega dogajanja. A napovedi se niso uresničile. Oder je po ocenah ministrstva za okolje in prostor črna gradnja. Novembra so ga razstavili in pospravili, stroški demontaže in skladiščenja do konca lanskega leta pa so mariborsko občino stali dodatnih 42.000 evrov.


Do poletja čas za legalizacijo odra


Organizatorji Festivala Lent program tudi letos načrtujejo na plavajočem odru. A čeprav nas do festivala ločijo le še dobri trije meseci, še ni znano, ali bodo plavajoči oder znova postavili. V mariborski občinski upravi ga želijo najprej legalizirati. »Mestna občina Maribor je že začela postopek legalizacije odra na Dravi, saj je glede na dosedanji finančni vložek in bližajoči se Festival Lent to tudi najsmotrneje,« pojasnjujejo na občini.

Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor je izdal sklep, da ima mariborska občina do poletja čas, da za oder pridobi zahtevana dovoljenja. Na občini si prizadevajo, da bi ga legalizirali in znova uporabili kot glavno prizorišče Festivala Lent.
 

Arsenovič išče nove lokacije


Župan Maribora Saša Arsenovič je včeraj dejal, da na občini za postavitev odra iščejo tudi druge lokacije na Dravi. Lokacija plavajočega odra ob Vodnem stolpu, kjer je bil postavljen lani in kjer so še vedno nameščeni nosilci, se mu ne zdi preveč posrečena, saj po njegovem mnenju povsem prekrije zaliv in ga izravna z okolico. »To pomeni, da bi oder lahko postavili kamorkoli na obrežju Drave in bi imeli enako oddaljenost kot zdaj pri prekritju tega zaliva,« je pojasnil. A vsaj za zdaj ima občina težave pri iskanju druge lokacije.

Na Lentu po županovih besedah namreč ni druge površine, ki bi bila dovolj velika za okoli dva do tri tisoč ljudi, kot si organizatorji Festivala Lent želijo za tribune. Arsenovič je še poudaril, da si prizadevajo najti dolgoročno rešitev, da odra ne bi vsako leto postavljali in pospravljali ter s tem povzročali nepotrebne stroške.

Mariborska občina ima do poletja čas, da za oder pridobi zahtevana dovoljenja. FOTO: Tadej Regent/Delo
Mariborska občina ima do poletja čas, da za oder pridobi zahtevana dovoljenja. FOTO: Tadej Regent/Delo

 

Stroški postavitve niso predvideni


V predlogu proračuna za letos, ki ga bodo obravnavali mariborski mestni svetniki v ponedeljek, je predvidenih 9500 evrov za skladiščenje odra, stroški postavitve pa niso predvideni. Na občini so pojasnili, da bodo sredstva za morebitno postavitev odra iskali v dogovoru z Narodnim domom Maribor, saj so oder že v preteklosti financirali z denarjem, ki ga je občina namenila za izvedbo festivala. Letos in prihodnje leto namerava občina za Festival Lent nameniti po 300.000 evrov na leto, kar je 50.000 evrov manj kot lani.
 

Znani prvi imeni Festivala Lent


Prejšnji teden so organizatorji Festivala Lent razkrili največji glasbeni imeni na letošnjem festivalu. Prvi dan festivala, 20. junija, bodo na Trgu Leona Štuklja nastopili Dubioza kolektiv, na predzadnji dan, 28. junija, pa bo na istem odru glasbo predvajal didžej Umek.

Komentarji: