Kangler bi dokončal center Maks

Nekdanji mariborski župan napoveduje zmago in realizacijo skoraj pozabljenih projektov
Fotografija: Franc Kangler Foto Tadej Regent
Odpri galerijo
Franc Kangler Foto Tadej Regent

Maribor – »Sem optimističen – če ne bom zmagal že v prvem krogu, pa ne dvomim, da bom zmagal v drugem,« je kandidaturo za mariborskega župana včeraj še uradno predstavil Franc Kangler.

Kangler, ki je kot župan odstopil med protesti leta 2012, je z napovedjo kandidature potrdil, kar je bilo neuradno že nekaj časa v zraku; da se vrača na lokalno politično prizorišče. Čeprav pravi, da v politiki ni prostora za zamere in da namerava ob morebitni izvolitvi sodelovati z vsemi strankami in listami v mestnem svetu, je obenem predstavil najnovejšo odločitev ljubljanskega višjega sodišča, ki ga je včeraj pravnomočno oprostilo v še enem od kazenskih postopkov.

V svoj program je uvrstil realizacijo projektov, za katere je bila v času njegovega mandata že izdelana dokumentacija in v posameznih primerih tudi že izdano gradbeno dovoljenje. Mednje sodijo Mariborska knjižnica, ki bi po njegovem mnenju morala ostati na Rotovškem trgu, pa kompleks Pekarne, kopališče Mariborski otok, Koroška cesta in nabrežje Drave, napovedal je celo realizacijo velikega kulturnega centra Maks, na katerega spominja le ogromna gradbena jama.

Brez podpore SDS

Kangler pravi, da bo imel v ekipi tri podžupane. Kot prvega je včeraj predstavil nekdanjega direktorja Dravskih elektrarn Maribor (Dem) Viljema Pozeba, ki bo funkcijo opravljal neprofesionalno in bo odgovoren za gospodarstvo. O drugih dveh podžupanih pravi, da bosta odvisna od »volilnih rezultatov njegove stranke NSL in rezultatov potencialnih koalicijskih strank«. Kar zadeva podporo njegove nekdanje stranke SLS, Kangler pravi, da »pogovori še potekajo«, Janez Jemec, ki je že lani napovedal kandidaturo na listi te stranke, pa je pred kratkim od kandidature odstopil.

Očitno pa Kanglerja ne bodo podprli v SDS, saj naj bi skoraj zagotovo nastopili s svojim kandidatom, predsednikom mariborskega odbora Zvonetom Zinrajhom. Drugi do zdaj znani kandidati za mariborskega župana so še sedanji župan Andrej Fištravec, poslanka LMŠ Lidija Divjak Mirnik, nekdanja podžupanja Melita Petelin, mestni svetnik in podžupan Zdravko Luketič iz NSi ter nekdanji poslanec stranke Desus Uroš Prikl, ki je bil pred kratkim imenovan za državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje.

Kandidature so napovedali tudi v drugih strankah in listah. Potencialni kandidat Levice naj bi bil Vlado Šega, vodja sveta delavcev v Demu, za župansko funkcijo se bo potegoval aktivist Aleksander Kamenik, danes pa bodo svojega kandidata predstavili tudi v Listi novinarja Bojana Požarja.

Komentarji: