Kiosk pri Starem mostu odprt samo do konca tega leta

Navdušenje nad pred kratkim znova odprto Trafiko pri Starem mostu lahko prekine pomanjkanje denarja.

Objavljeno
04. december 2019 16.05
Posodobljeno
04. december 2019 16.07
V kolikor ne bo rešitve za novo zaposlitev, bodo Trafiko s koncem leta začasno zaprli. FOTO: Tadej Regent/Delo
Špela Žerjal, Mariborinfo
Špela Žerjal, Mariborinfo
Maribor - Ne zima ali mraz, navdušenje nad pred kratkim znova odprto Trafiko pri Starem mostu lahko prekine pomanjkanje denarja. V kolikor ne bo rešitve za novo zaposlitev, bodo Trafiko s koncem leta začasno zaprli.
 
»Gašperšček dela, v trafiki je toplo. Težav z ogrevanjem dejansko nimamo, celo zelo toplo je tukaj. Marko Novak, ki je prenovil Trafiko, se je res potrudil in je uvedel talno in zidno gretje. Težava je samo in izključno v delovni sili,« je povedala Aleksandra Berberih Slana, direktorica muzeja narodne osvoboditve Maribor, ki 'bdi' nad delovanjem Trafike.
 

Trafikant za štiri ure

 
S pomočjo Mestne občine Maribor je muzej trenutnemu trafikantu lahko omogočil tako imenovano polovično zaposlitev, vendar to ni dovolj. »Dejansko bi potrebovali nekoga, ki bi resnično lahko bil tukaj višji trafikant, vsak dan in, ki bi lahko hkrati odgovoril na vsa vprašanja tudi v tujem jeziku ter se res posvetil Trafiki in njenemu življenju,« razlaga Berberih Slana.
 
A denarja za novega zaposlenega v muzeju ni. »Na žalost smo že nekaj let tudi stalno zaposlene delavce plačevali iz lastnih sredstev in več enostavno ne zmoremo,« je direktna Berberih Slana.

image
Težava je samo in izključno v delovni sili. FOTO: Tadej Regent/Delo

 

Decembra še odprto

 
V petek, 13. decembra, za obiskovalce pripravljajo prvo pokušino dodatnih programov, ki so jih sicer napovedali za pomlad ali poletje 2020. Kot je za decembrski čas običajno, tokrat načrtujejo božični koncert. Na platoju pred Trafiko bodo nastopili pevci zbora Nove KBM.
 
»Decembra bomo še imeli odprto, da si lahko čim več obiskovalcev ogleda muzejček. Potem pa upam, da bomo našli rešitev. Skupaj z Mestno občino, ki nam je v močno podporo, se dogovarjamo z enim zaposlitvenim centrom, da bi morda lahko šli v javno-zasebno partnerstvo. Če bo ta rešitev sprejeta ali bomo našli kakšno drugo, bo Trafika nemoteno delala dalje. Če ne, pa upam, da jo bomo lahko vsaj pozno spomladi ali poleti znova odprli,« razlaga Berberih Slana, ki ostaja optimistična, saj je prerojena Trafika res oživela ta kotiček mesta.