Most prvo dejanje obnove, zdaj na vrsti zapornice

Markovški jez: Na most, ki so ga čez Ptujsko jezero zgradili takoj za njim, bodo že kmalu preusmerili promet – Za obnovo jezu najmanj šest let

Objavljeno
04. januar 2019 08.31
Posodobljeno
04. januar 2019 08.31
Najprej so zgradili most za lokalni promet ... Foto Franc Milosic
Markovci – Takoj ko bo vreme dopuščalo, bodo novi most ob jezu v Markovcih opremili s signalizacijo in nanj preusmerili promet. Ta je doslej štiri desetletja potekal po zgornjem robu jezu z zapornicami. Dravske elektrarne Maribor (DEM) načrtujejo še obnovo zapornic in pretočnih polj, a bo ta mogoča šele zdaj, ko bo lokalni promet med Markovci in Šturmovci tekel po novem mostu. Dosedanje vozišče bodo lahko uporabljale le DEM.

Franc Milošič
Novi most, ki ga je zgradilo podjetje RGP iz Velenja, asfaltiralo pa Cestno podjetje Ptuj, je DEM stal okoli 900.000 evrov. Čeprav so obnovo predvideli že prej, so z njo počakali, saj je prav takrat začeta obnova glavnega ptujskega mostu preko Drave na Ptuju za poldrugo leto povzročila prometno gnečo na vseh okoliških cestah, zaprtje poti čez markovski jez pa bi jo še povečalo. Mnogi okoliški prebivalci so jo namreč uporabljali kot obvozno pot preko Drave, saj so bile na glavni čez ptujski Puhov most neprestano kolone.
 

Jez je star 40 let

Jez v Markovcih so zgradili leta 1978 in z njim na južni strani zaprli staro strugo Drave, severno od njega proti Ptuju pa je nastalo 3,46 kvadratnega kilometra veliko akumulacijsko jezero, iz katerega so na vzhod čez Ptujsko polje skopali kanal in po njem dobrih osem kilometrov speljali vodo na hidroelektrarno Formin. Da stara struga Drave med Markovci in Ormožem, kjer se voda mimo Formina spet vrne v stalno strugo, ne bi ostala brez vodnega življenja, morajo mimo markovškega jezu vanjo stalno spuščati po pet kubičnih metrov vode na sekundo pozimi in dvakrat toliko poleti. Od leta 2012 voda ne teče več prosto čez zapornice, ampak so jo speljali na malo hidroelektrarno tik ob njih. Višinska razlika med gladino Ptujskega akumulacijskega jezera in tokom v stari strugi je 11 metrov in ta potencial zdaj izkorišča mala elektrarna, ki na leto proizvede 4,74 gigavatne ure energije. Pravkar so DEM zgradile še eno malo hidroelektrarno v bližini, in sicer na izlivu rečice Rogoznice v Dravo z dvema agregatoma po devet in 14 kilovatov.
 

Cena celotne obnove še ni znana

V DEM ne vedo, koliko jih bo stala obnova celotnega markovškega jezu z zapornicami, saj vseh študij in analiz še niso opravili. Doslej so opremo delno obnovili le po hudih poplavah leta 2012, zdaj pa pripravljajo projekte za celovito prenovo, ki bo omogočila še prihodnja štiri desetletja obratovanja. Pretočnih zapornic je v Markovcih šest, vsaka je široka 17 metrov, vse skupaj pa bi lahko vsako sekundo spustile iz jezera v staro strugo kar 4200 kubičnih metrov vode: ob poplavah leta 2012 je Drava dosegla že tri četrtine teh zmogljivosti. Vsako leto nameravajo obnoviti po eno zapornico in njeno prelivno polje, kar pomeni, da bo obnova trajala šest let.