Na Triglav z enodnevno zamudo

Ultramaratonskega pohodnika Radovana Skubica Hilarija je ustavila narava,
Fotografija: Radovan Skubic je že večkrat osvajal Triglav. Foto Osebni Arhiv Hilarij
Odpri galerijo
Radovan Skubic je že večkrat osvajal Triglav. Foto Osebni Arhiv Hilarij

Radovan Skubic je že večkrat osvajal Triglav. Foto Osebni Arhiv Hilarij
Radovan Skubic je že večkrat osvajal Triglav. Foto Osebni Arhiv Hilarij

Zagorje – Preden je ultrašportnik Radovan Skubic Hilarij minuli ponedeljek v Bizeljskem startal na Triglav, da počasti 240. obletnico prvega vzpona na slovenskega očaka, je dejal: »Na Triglav ne bom lezel za vsako ceno, temveč po pameti. Samo nebo me lahko ustavi.« In ga je res. Namesto danes se bo k Aljaževemu stolpu povzpel jutri. »Ob desetih dopoldne bomo že na vrhu,« je dobre volje in zdrav za Delo javil iz koče na Prehodavcih. Tja je prišel pred slabo uro.

Načrti so bili seveda nekoliko drugačni. Pohodniški ultramaratonec Hilarij iz Zagorja se je pri svojih 65. letih odločil, da 280-kilometrsko turo iz Bizeljskega prek Lisce, Mrzlice, Kuma, Čemšeniške planine, Janč, Škofje Loke in Bohinjskega jezera prehodi v sedmih dneh. Danes je načrtoval, da se z Bohinjskega jezera poda na vrh Triglava – tako kot je to 26. avgusta 1778 uspelo štirim domačinom iz Bohinja – in tam oskrbniku zasavske koče s Prehodavcev preda pozdravna pisma iz Zasavja.

A danes je vse do 13. ure, kot je še povedal, čakal v koči pri slapu Savica, da dež preneha. Ta ga je močil že na poti iz Škofje Loke v Bohinj. »Vrhovi so resda beli tu okrog, a zemlja je še dovolj topla, da sneg sproti topi,« je dejal. Tudi zdravje je, kot mora biti, je zagotovil.

Komentarji: