Nadzor smeti na podeželju so poostrili

Kršitelji tudi na turistični Dobrni in drugod niso varni, izdajajo jih dokazi v smeteh
Fotografija: Delavec Simbia in inšpektorica Nataša Kos med brskanjem po odpadkih na Dobrni. FOTO: Simbio
Odpri galerijo
Delavec Simbia in inšpektorica Nataša Kos med brskanjem po odpadkih na Dobrni. FOTO: Simbio

Vojnik, Celje – Društvo mestnih, občinskih in medobčinskih inšpektorjev in nadzornikov Slovenije se je letos odločilo poostriti nadzor nad ločevanjem odpadkov in tega izvajajo tudi v manjših krajih. Inšpektorica Nataša Kos z Medobčinskega inšpektorata in redarstva občin Dobje, Dobrna, Oplotnica, Slovenske Konjice, Šentjur, Vitanje, Vojnik in Zreče je pred dnevi samo na Dobrni pri ekoloških otokih odkrila tri kršitve. V podjetju Simbio pa so ocenili, da je bilo samo ob tem nadzoru napačno odloženih kar okoli četrtina odpadkov.
 

Nekateri imajo premajhne smetnjake


Inšpektorico so spremljali delavci Simbia, ki z Dobrne odvaža odpadke, na čelu z vodjo za ločeno zbiranje odpadkov Tadejem Ferležem. Pri nadzoru sedmih ekoloških otokov je inšpektorica odkrila tri kršitelje in sicer dve pravni osebi in eno fizično. V zabojnikih za kovinsko in plastično embalažo so naleteli na odpadke, ki vanje ne sodijo, ob zabojnikih pa na tla odložene večje količine drugih odpadkov.

Inšpektorico smo vprašali, kako izsledijo kršitelje. Nataša Kos: »Včasih je to nemogoče, tokrat pa smo naleteli na dokaze, ki vodijo do kršiteljev. V zavezanih vrečkah iz dveh gostinskih lokalov smo na primer poleg kavne usedline našli njihove račune.«
Ferlež pojasnjuje, da je razlogov za napačno odlaganje odpadkov več: »Nekatera gospodinjstva naročajo premajhne smetnjake, gostilne odpadkov ne razvrščajo že pri sebi, nekaterim ljudem pa je tudi vseeno …«



Kazni so odvisne od odlokov občin. Na območju medobčinskega inšpektorata s sedežem v Vojniku, kjer dela Kosova, znaša globa za pravno osebo 1400 evrov, za odgovorno osebo pravne osebe 100 evrov, za fizično osebo pa 400 evrov.
»Proti kršiteljem, ki smo jih odkrili v turistični Dobrni, bodo uvedeni postopki o prekršku,« je povedala Nataša Kos.

V podjetju Simbio so ocenili, da je bilo na Dobrni ter nato še ob skupnem nadzoru z inšpektorico v Vojniku, na Žepini ter na Proseniškem v občini Šentjur nepravilno odloženih oziroma odloženih ob zabojnike kar četrtina odpadkov.

Komentarji: