»Naj nas preselijo ali pa porušijo črni gradnji orodjarne«

Celjski svetniki bodo jutri poslušali o večletnih težavah stanovalcev ob Stepišnikovi Emo orodjarni, kjer bi se lahko vse rešilo, če bi občina spoštovala lasten odlok.
Fotografija: Štefan Plavčak pričakuje, da bodo njihova stanovanja odkupili in stanovalce preselili drugam ali pa odstranili črni gradnji orodjarne. FOTO: Špela Kuralt/Delo
Odpri galerijo
Štefan Plavčak pričakuje, da bodo njihova stanovanja odkupili in stanovalce preselili drugam ali pa odstranili črni gradnji orodjarne. FOTO: Špela Kuralt/Delo

Celje – Stanovalci Delavske ulice 16 in 18 že nekaj let opozarjajo pristojne na nevzdržen hrup iz Emo orodjarne, ki stoji v neposredni bližini. Kaj bi občina morala narediti, hočejo stanovalci sami pojasniti mestnim svetnikom na torkovi seji. V gradivu namreč nikjer ni niti omenjen poziv ministrstva in varuhinje človekovih pravic, da mora občina spoštovati odlok, ki ga je sama sprejela.

Občinski odlok iz leta 2000 je za stanovanjske objekte na tem območju predvidel spremembe namembnosti ali rušenje. Nič od tega se ni zgodilo, je pa orodjarna le dobrih sedem metrov stran od stavbe na črno postavila dva šotora. Medtem je občina na pobudo Emo orodjarne, katere prokurist je nekdanji gospodarski minister Stanko Stepišnik, začela s pripravo novega podrobnega prostorskega načrta, ki bi orodjarni omogočil širitev. Stanovalec Štefan Plavčak je prepričan, da bi radi s tem tudi legalizirali črni gradnji.

Pogled z Delavske na črno postavljena šotora orodjarne. FOTO: Špela Kuralt/Delo
Pogled z Delavske na črno postavljena šotora orodjarne. FOTO: Špela Kuralt/Delo


Stanovalci so začeli na težave opozarjati leta 2010, ko je orodjarna dobila novo, močnejšo in s tem glasnejšo stiskalnico. Kljub temu do zdaj nobene meritve niso pokazale prekoračenja mejnih vrednosti hrupa. Kot so v Elektroinštitutu Milana Vidmarja zapisali v poročilu o meritvah novembra lani, so stanovalci opozorili, da v času meritev orodjarna ni delala kot običajno, saj da je v orodjarni takrat »obratovala le največja stiskalnica z močjo 1300 ton (maksimalno je 3000 ton). Pri tem je bil uporabljen material debeline 1,15 milimetra. Ob debelejšem materialu in večjim pritiskom stiskanja, bi se posledično povečal tudi emitiran hrup.« Predlagali so, da bi izvedli meritve hrupa za daljše časovno obdobje vsaj štirinajstih dni »ali pa da se z upravljavcem vira hrupa dogovori za zagotovitev različnih obratovalnih stanj – različne debeline materialov in različne stiskalnice«.
 

Težavno obstoječe stanje


Ne glede na to, kaj bi morebitne nove meritve pokazale, pa okoli 90 stanovalcev že nekaj let živi v degradiranem okolju, kar ugotavljajo vse pristojne službe. Ker pa je po obstoječem odloku za te stanovanjske objekte predvideno ali sprememba namembnosti ali rušenje, so pristojni ugotovili, da presoja vplivov na okolje in zdravje stanovalcev ni potrebna. Plavčaku so z ministrstva za zdravje tako spisali zadnji odgovor in mu sporočili, da na njegove pritožbe in opozarjanja ne bodo več odgovarjali, saj da so naredili vse, kar je v njihovi pristojnosti.

Emo orodjarna stoji v neposredni bližini Delavske 16, 18. FOTO: Špela Kuralt/Delo
Emo orodjarna stoji v neposredni bližini Delavske 16, 18. FOTO: Špela Kuralt/Delo


Da ne morejo ničesar storiti, so zapisali tudi na ministrstvu za okolje in prostor, saj da so prostorski akti stvar občine, minister Jure Leben pa je zahteval, da občina svoj lasten odlok izpred 19 let vendarle upošteva. Varuhinja človekovih pravic je tako pozvala, naj ministrstvo zakonsko uredi to področje, če drugače ne more prisiliti občine, da bi spoštovala lasten odlok.



Občina predlaga, da bi stanovanja na Delavski odkupila kar Emo orodjarna, občina pa bi zagotovila spremembo namembnosti v poslovno dejavnost. To naj bi predlagali Stepišniku in dvema predstavnikoma stanovalcev, med drugim Plavčaku, kot pišejo z občine: »S predlogom sta se strinjali obe strani.« Plavčak pravi drugače: »Občina naj postane lastnik naših nepremičnin, potem pa lahko spreminja namembnost in ruši za potrebe Stepišnikove orodjarne. Zahtevamo rešitev stanovanjske problematike za vse, orodjarna bi namreč stanovanja odkupovala 20 let! Naj torej odkupijo naša stanovanja in nas preselijo ali pa naj odstranijo črni gradnji.«

Komentarji: