Odločila samo dva glasova razlike

Volivci v Šmarju pri Jelšah so pričakovali, da bodo župana dobili šele v drugem krogu, ne pa tako tesnega izida.

Objavljeno
19. november 2018 19.00
Posodobljeno
19. november 2018 19.00
David Stupica se je v drugi krog uvrstil skozi šivankino uho. FOTO: Špela Kuralt/Delo
Šmarje pri Jelšah – Šmarčani bodo 2. decembra izbirali med Matijo Čakšem, ki je v prvem krogu dobil skoraj 41 odstotkov glasov, in Davidom Stupico, ki jih je dobil 20,77 odstotka oziroma natančno dva glasova več kot tretjeuvrščeni Janko Šket. Vse do poznega večera je še kazalo, da bo v drugem krogu Šket.

Nedeljski večer je bil za Stupico, ki je imel na volitvah velika pričakovanja, obupen. Sprva je celo kazalo, da se v drugi krog sploh ne bo uvrstil. Ko so neuradni rezultati kazali, da so preštete že vse glasovnice, sta bila v drugem krogu še vedno Čakš in Šket. Nekaj ur kasneje, rezultati so še vedno neuradni, so se razmere spremenile, šlo pa je zelo na tesno. Za Stupico je glasovalo 896, za Šketa pa 894 občanov. Čeprav se je prebil v drugi krog, Stupica ni zadovoljen: »Pričakoval sem več glasov, predvsem sem pričakoval več svetnikov v občinskem svetu.«
 

Čakš veliki zmagovalec


Njegova lista je osvojila tri svetniška mesta, še dve mesti sta skupaj dobili SD in Desus, ki sta Stupico podprli, SMC, kjer so ga prav tako podprli, pa so ostali brez svetnika. Šketa, ki ga je podprl dosedanji župan Stanko Šket, včeraj nismo mogli priklicati. Njegova lista je v občinskem svetu sicer dobila štiri svetnike.
image
Matija Čakš. FOTO: osebni arhiv

Veliki zmagovalec prvega kroga je Matija Čakš, ki je šel na volitve s svojo listo Naša občina Šmarje. Imela bo tri svetnike, Čakša pa so podprle še SDS, SLS in NSi, ki imajo skupaj sedem svetnikov. Če bo Čakš zmagal še v drugem krogu volitev za župana, bo imel zagotovljeno večino svetnikov. »To je bila dobljena bitka, ne pa vojna. Sem pa zelo zadovoljen, čeprav je bil rezultat pričakovan glede na kampanjo, ki smo jo imeli. Postavili smo visoke standarde,« je dejal Čakš.