Oskrba dražja tudi za 150 evrov

Zavod s petimi enotami na različnih lokacijah je zvišal cene mesečne oskrbe.
Fotografija: Direktorica DUP Jožica Šemnički ni pojasnila, zakaj so domske enote spremenili v samostojna stroškovna mesta in zdaj za vsakega posebej izračunavajo potrebne podražitve. FOTO: Franc Milošič
Odpri galerijo
Direktorica DUP Jožica Šemnički ni pojasnila, zakaj so domske enote spremenili v samostojna stroškovna mesta in zdaj za vsakega posebej izračunavajo potrebne podražitve. FOTO: Franc Milošič

Ptuj – Stanovalcem in varovancem Doma upokojencev Ptuj (DUP) je svet zavoda od danes zvišal cene od 0,16 odstotka vse do 16,9 odstotka. Domske enote na petih različnih lokacijah, ki sestavljajo enoten zavod, bodo od zdaj različno drage. S podražitvami naj bi v desetih mesecih letos varovanci (okoli 600) vplačali 157.000 več. DUP pa ima na računu še 12,5 milijona evrov prihrankov iz preteklih let, ki pa jih za tekoče poslovanje ne želi uporabiti.



Direktorica Jožica Šemnički ni pojasnila, zakaj so domske enote spremenili v samostojna stroškovna mesta in zdaj za vsakega posebej izračunavajo potrebne podražitve. Enote so različno velike, z različnim številom postelj, različnimi amortizacijami, a z enakimi kadrovskimi in drugimi standardi. Če bi oskrbnino zvišali za vseh pet enot linearno, bi v vseh plačevali okoli šest odstotkov več, kot so do zdaj.

Seveda bo zvišane cene moralo potrditi še ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, a to vendarle od svojih zavodov zahteva »uravnotežene letne finančne načrte«. DUP letošnjega pripravlja na zvišanih cenah tako, da bi mu konec leta ostalo le dobrih dvesto evrov iz poslovanja. Lanski ostanek je bil 63.742 evrov pri 10,94 milijona prihodkov. Kar 61,4 odstotka so jih porabili za plače, kar je celo 2,6 odstotka nad načrtovanim deležem.

DUP je do konca lanskega leta imel skoraj celo desetletje najnižjo ceno za oskrbo I, torej za tiste varovance, ki so še povsem samostojni. Od zdaj bo ta v ptujskem in domu v Muretincih »le« 18,85 evra na dan (0,16 odstotka več kot do zdaj). Najdražja oskrba IV bo višja za štiri odstotke (32,67 evra). Najbolj na udaru sta enoti DUP v Juršincih in Kidričevem, ki imata vsaka okoli 50 postelj. V Juršincih se bo oskrba IV zvišala na 36,5 evra (podražitev za 16,35 odstotka), v Kidričevem na 36,69 (za 16,9 odstotka). V Kopru pa se bo v domu na Olmu najzahtevnejša oskrba podražila za štiri odstotke na 35,76 evra.

Ko so izračunali lansko poslovanje po posameznih enotah, se je pokazalo, da je imel dom v Kopru 167.000 evrov izgube, juršinski 77.000, kidričevski pa 99.000, ptujski in muretinski pa sta s presežkom ves ta primanjkljaj pokrila. Čeprav so se odločili za obračun po enotah, pa z izkupičkom letošnjih podražitev ne bodo niti dosegli lanskih izgub; torej čisto obračunavanje po dejanskih stroških enot vseeno ni dosledno uporabljeno.

Posameznim varovancem dveh domov z najvišjimi podražitvami se bodo zato mesečne oskrbnine zvišale tudi za sto ali celo za več kot 150 evrov. Obenem pa dve civilni inicativi, ki se ukvarjata s poslovanjem in razmerami v DUP, opozarjata na neracionalno zapravljanje denarja pri preplačevanju parcele v Žabjaku na Ptuju za še eno domsko enoto, na kadrovske zaplete in težave ter tudi na neupravičen odpust nekdanje direktorice Kristine Dokl, saj so inšpekcijski dokumenti tik pred njim potrjevali, da je bilo v DUP popravljeno in urejeno vse, na kar so prejšnje inšpekcije opozorile.

Da pod površino ni vse tako, kot bi moralo biti, sta morda še najbolj jasno pokazala dva člana sveta zavoda, ki ju je v svet imenovala vlada, a sta konec lanskega leta odstopila, njunih naslednikov pa na ministrstvu še niso uspeli imenovati.

Preberite še:

Komentarji: