Pet milijonov ob jezeru

Evropa daje pol potrebnega denarja za oživljanje obale Velenjskega jezera
Fotografija: Prikaz bodočega prireditvenega prostora in odra ob Velenjskem jezeru. FOTO: Rok Poles/Goran Semečnik
Odpri galerijo
Prikaz bodočega prireditvenega prostora in odra ob Velenjskem jezeru. FOTO: Rok Poles/Goran Semečnik

Ljubljana, Velenje - Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je odločila, da s 4,8 milijona evrov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj podpre projekt Prireditveni oder in prostor ob Velenjskem jezeru. Investicija Mestne občine Velenje je sicer ocenjena na 8,9 milijona evrov.
 
Po mehanizmu celostnih teritorialnih naložb je nepovratni evropski denar posledično namenjen revitalizaciji območja ob Velenjskem jezeru, ki je degradiran prostor zaradi rudarskih aktivnosti, saj največji del leži na področju ugreznin nad že opuščenim delom eksploatacijskega polja pridobivanja premoga, na vzhodni strani pa posega v primestje Velenja.
 
Tu se bo oživljanje območja nadaljevalo z ureditvijo sodobnega prireditvenega odra in prostora za 30.000 obiskovalcev, ki bo omogočal različno družabno dogajanje. Oder je zasnovan tako, da bodo možne prireditve na različnih delih objekta, tako proti prireditvenemu prostoru kot proti jezeru. Oboje skupaj bo omogočalo kakovostno preživljanje prostega časa in množične prireditve, družabne dogodke, sejme, kulturne prireditve in koncerte. Že doslej so na tem območju prirejali otroški Pikin festival.

Komentarji: