Poslansko funkcijo bi zamenjala za župansko

Podpora LMŠ in LPR Lidija Divjak Mirnik se bo potegovala za mesto mariborske županje.

Objavljeno
22. avgust 2018 19.09
Posodobljeno
22. avgust 2018 19.13
Lidija Divjak Mirnik foto:Tadej Regent/Delo
Maribor - Lidija Divjak Mirnik je bila na junijskih parlamentarnih volitvah izvoljena za poslanko v državnem zboru na Listi Marjana Šarca (LMŠ). Vendar bi očitno rada zamenjala funkcijo, saj je včeraj napovedala svojo kandidaturo za mariborsko županjo, pri tem pa jo ob LMŠ podpira tudi njena matična mariborska Lista za pravičnost in razvoj (LPR), ki jo vodi Stojan Auer.
Peter Rak

Lidija Divjak Mirnik je sicer za županjo že kandidirala pred šestimi leti, takrat na listi LPR, vendar je prejela le poldrugi odstotek glasov. Po njenem mnenju je sedaj položaj drugačen, sicer pa ima tudi to prednost, da je edina kandidatka za ta položaj, ki ima podporo novega predsednika slovenske vlade Marjana Šarca, kar naj bi bilo po mnenju Stojana Auerja zagotovilo, da bo Maribor prvič res sodeloval z državo. Čas je za novi Maribor je njen slogan, prav tako meni, da je čas, da najvišjo politično funkcijo v mestu prevzame ženska.

Leta 1973 v Murski Soboti rojena županska kandidatka je po izobrazbi profesorica sociologije in zgodovine, pred izvolitvijo za poslanko je bila zaposlena je kot direktorica študentskih domov mariborske univerze ter mestna svetnica na listi LPR. Kot poudarja zelo dobro pozna problematiko mesta, ki po njenem mnenju potrebuje korenite spremembe. Podrobno svojega programa včeraj ni predstavila, dejala je le, da bi ga rada soustvarjala z meščani. Izpostavil je le svojo prvenstveno nalogo če bo izvoljena in sicer si najprej želi pregledati finančno stanje na Mestni občini Maribor.

Lidija Divjak Mirnik je tako tretja, ki je javno najavila svojo župansko kandidaturo v Mariboru. Prvi se je že lani spomladi predstavil Janez Jemec, ki bo kandidiral na listi SLS, nedavno je ponovno kandidaturo potrdil tudi aktualni župan Andrej Fištravec. Zelo verjetno se bo za župansko mesto ponovno potegoval tudi Franc Kangler iz Nove ljudske stranke (NLS), ki je s tega položaja odstopil ob tako imenovani »ljudski vstaji« leta 2012, medtem ko druge stranke in liste svojih kandidatov za županske volitve, ki bodo 18. novembra, še niso predstavile.