Potres reševalcev ni presenetil

Prve ocene največje reševalne vaje v državi, Potres v Zahodni Štajerski, so dobre
Fotografija: Vaja Potres Zahodna Štajerska 2018. FOTO: Brane Piano
Odpri galerijo
Vaja Potres Zahodna Štajerska 2018. FOTO: Brane Piano

Velenje, Celje – Republiški Uprava za zaščito in reševanje je sporočila, da prve analize letošnje največje reševalne vaje v Sloveniji, vaje Potres Zahodna Štajerska, kažejo, da je bila vaja uspešno načrtovana, vodena in izvedena.
 
Regijsko vajo zaščite in reševanja so že v soboto zaključili v Velenju. Dotlej je v dveh dnevih, kolikor je vaja trajala, na območju Celja, Velenja, Laškega in Žalca v njej sodelovalo več kot 800 pripadnikov reševalnih služb, enot in organov, ki so vključeni v sistem zaščite in reševanja na regijskem in na lokalnem nivoju.
 
Na zaključni vaji na območju Stare elektrarne na velenjskih Škalah so poleg državne enote za iskanje in reševanje v ruševinah sodelovale tudi reševalne enote Gasilske zveze Velenje, Urgentni center Splošne bolnišnice Celje, reševalci Nujne medicinske pomoči iz Celja, Velenja in Mozirja, policisti Policijske uprave Celje, rudarji Jamarske reševalne službe Velenje, pripadniki Vojaške zdravstvene enote Slovenske vojske iz Celja, potapljači Podvodna reševalna služba Celja in Velenja, ekipi prve pomoči Rdečega križa Velenja in Gorenja ter enote tabornikov in skavtov za postavitev začasnih bivališč.
 
»Na zaključni vaji so bile tako vključene vse reševalne enote, ki jih predvidevajo načrti zaščite in reševanja ob potresu,« so sporočili z republiške uprave.
 
Vaja se je v petek začela s potresnima vajama v Premogovniku Velenje in v Cinkarni Celje, potem pa so se vanjo vključevali reševalci, javni zavodi in podjetja, ki so v takšnih primerih za reševanje ali delovanje pod posebnimi pogoji predvideni.
 
Da je na potres nujno biti pripravljen, dovolj pove podatek, da je različna območja v Sloveniji samo v prejšnjem stoletju prizadelo 15 potresov, ki so dosegli ali presegli moč sedme stopnje po evropski lestvici EMS.

Komentarji: