Pri 864 letih postaja pametna vas

Razvoj podeželja: Po sušilnicah sadja v Tirni obnovili še vaško šolo
Fotografija: »Motor« krajevne skupnosti Tirna Jože Čibej Foto Polona Malovrh
Odpri galerijo
»Motor« krajevne skupnosti Tirna Jože Čibej Foto Polona Malovrh

Še zadnji lepotni popravki na nekdanji vaški šoli v Tirni. Foto Polona Malovrh
Še zadnji lepotni popravki na nekdanji vaški šoli v Tirni. Foto Polona Malovrh

Zagorje – Tirna je ena redkih slovenskih vasi, ki jim je v dveh zaporednih finančnih perspektivah uspelo pridobiti evropski denar. Z njegovo pomočjo so pred petimi leti prenovili štiri stare zidane sušilnice sadja, danes popoldne ob 18. uri pa odpirajo revitaliziran objekt nekdanje vaške šole s prostim dostopom do interneta za vseh 350 prebivalcev. Kar okrog 150 od teh je otrok in mladine.
Če so sušilnice sadja eden redkih primerov ohranjene tehnološke in kulturne dediščine slovenskega podeželja, postaja Tirna zahvaljujoč zadnji pridobitvi pametna vas.
Šolo je vasica, ki se pod imenom Ternberch prvič pojavi že leta 1154, zaradi česar velja za najstarejšo v Zagorju, dobila v 60. letih prejšnjega stoletja. Zadnjič so v njenih klopeh učenci sedeli leta 1977, po dolgih letih samevanja pa jo je lastnica, občina, dala v uporabo prostovoljnim gasilcem iz Tirne, ki si jo zdaj delijo s športnim društvom.

Za vse ranljive skupine na vasi

»Motor« krajevne skupnosti Tirna Jože Čibej Foto Polona Malovrh
»Motor« krajevne skupnosti Tirna Jože Čibej Foto Polona Malovrh

Prenovljen in sodobno opremljen objekt z lastno kuhinjo, računalniško sobo in tudi malo čistilno napravo bo odslej, kakor pravi »motor« krajevne skupnosti, njen predsednik Jože Čibej, ponudil streho vsem ranljivim skupinam na vasi. »Kot projekt, ki bo aktiviral mlade, starejše, ženske in medgeneracijsko skupino na podeželju, smo ga na razpis tudi prijavili in uspeli,« pravi Čibej.
Za oba, skoraj 80.000 evrov vredna projekta, s katerima je Tirna kandidirala za denar evropskega kmetijskega sklada, ji je uspelo pridobiti dobrih 55.000 evrov: za obuditev štirih sušilnic sadja, ki bodo ob letošnji, po treh sušnih letih, končno bogati letini prvič lahko delale s polno paro, so prejeli dobrih 15 tisočakov, za revitalizacijo objekta vaške šole pa 40.000 evrov.

Komentarji: