Ptujska urgenca je spet le želja

Minister o njej noče nič slišati, ustreznega projekta in tudi realno preverjene cene še ni, denarja pa tudi ne.

Objavljeno
25. oktober 2018 08.38
Posodobljeno
25. oktober 2018 08.47
Anica Užmah, nova direktorica ptujske bolnišnice, mora začeti priprave na urgenco od začetka. FOTO: Franc Milošič 
Franc Milošič
Franc Milošič
Ptujski urgentni center je povsem na začetku. Bolnišnica ima tačas le tri predloge, kako bi zgradili urgenco velikosti C3 v pritličju prizidka k bolnišnici, pod njim pa klet in nad njim nadstropje (v varianti 3 celo brez nadstropja) za druge nujne bolnišnične prostore. Opremili pa bi le urgenco. Po projektantdkih ocenah bi te različice stale od 5,5 preko 5,4 do 5,3 milijone evrov.

Toda nobenega zagotovila ni, da te cene lahko vzdržijo tudi na trgu. Pripravljene so bile brez izdelane dokumentacije za gradbeno dovoljenje (to bo treba šele naročiti), ni pa še tudi razdelitve, koliko denarja bi za tako novost dala država in koliko bi ga morala zbrati bolnišnica sama. Za zdaj je v prihodnjem proračunu zagotovljenih le 2,55 milijona evrov.  Bolnišnica je za projekte za prvi spodleteli razpis že plačala 200 tisočakov. Ptujske in ormoške občine so ji zagotovile 300 tisočakov, podjetja v okolici še dobrih 320 tisoč evrov. Če država svojega deleža ne bi hotela povečati, torej manjka dva krepka milijona in še nekaj več. Za nameček pa so na prvem razpisu iz edine ponudbe izvedeli, da bi dobili gradbenike za (res nekoliko razkošnejši in bolje opremljeni objekt) šele za dobrih 7 milijonov evrov.
Pa še novi zdravstveni minister se o ptujski urgenci še sploh noče pogovarjati. Povabili so ga že, prosijo ga za sestanek, svet zavoda pripravlja apel, da bi se srečal z vodstvom bolnišnice, pa nič. Svet zavoda je prepričan, da se namensko izogiba, saj poznajo njegovo stališče, da je po Sloveniji urgenc že preveč. A zakaj naj bi brez nje ostali edino prebivalci ptujskega in ormoškega območja?
Zdaj je torej dokončno jasno, da v zvezi s ptujsko urgenco prav nič ni jasnega, nič določenega in nič pripravljenega. Direktorico Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča na Ptuju Anico Užmah, ki bolnišnico vodi šele od sredine letošnjega leta, tako čaka naporno delo, da urgentni center začne pripravljati od začetka, čeprav se je že zdelo, da je bilo ob njenem prihodu že vse pripravljeno.