Senca nad oskrbovanimi stanovanji

V Velenju končno začenjajo graditi prva oskrbovana stanovanja – Sosedje godrnjajo, ker jim bodo vzeli zelenico
Fotografija: Nova oskrbovana stanovanja bodo v bližini Doma za varstvo odraslih Velenje. FOTO: Arhiv Projekt Nova Gorica
Odpri galerijo
Nova oskrbovana stanovanja bodo v bližini Doma za varstvo odraslih Velenje. FOTO: Arhiv Projekt Nova Gorica

Velenje – Na gradbišče pri domu za varstvo odraslih ob Kidričevi cesti bo podjetje Kograd Igem danes začelo graditi štirietažno stavbo s 15 varovanimi stanovanji. Vrednost investicije je poldrugi milijon, uresničena bo v letu dni. A bližnji sosedje, predvsem mlajše družine opozarjajo, da bodo izgubili zelenico za igro otrok in da bo stavba zasenčila najmanj dve njihovi hiši.
Bojan Kontič, župan MO Velenje. FOTO: Brane Piano
Bojan Kontič, župan MO Velenje. FOTO: Brane Piano

Župan Bojan Kontič pravi, da bo Velenje z objektom končno dobilo prva oskrbovana stanovanja za občane, ki še lahko žive sami, jim je pa pomembno, da lahko v bližnjem domu naročijo hrano, zdravstveno oskrbo ali pokličejo pomoč. »Stanovanja bodo lahko za neprofitno najemnino najeli le nad 65 let stari občani Velenja. Ne bomo jih prodajali, da se ne bo spremenila njihova namembnost,« pravi župan. Bližnji dom je poln, na občinskem seznamu za neprofitna stanovanja čaka več starejših, svoj seznam interesentov ima tudi Društvo upokojencev Velenje. Na občini razpis za oddajo stanovanj za eno ali dve osebi napovedujejo še pred koncem gradnje, stanovanja pa bodo po občinskih zagotovilih zgrajena skladno s predpisi za oskrbovana stanovanja. Pod projekt so se podpisali v Projektu iz Nove Goriice.

Medtem ko na občini pravijo, da je lokacija dobra zaradi neposredne soseščine doma za varstvo odraslih in možnosti uporabe domskih storitev, ki jih bo treba dodatno plačati, bližine zdravstvenega doma in lekarne, mestnega središča in Sončnega parka na drugi strani, pa se bližnji stanovalci s tem ne strinjajo. Želeli so, da bi investicijo občina prestavila nižje na travnik, kjer ne bi jemala svetlobe nekaterim njihovim vrstnim hišam oziroma stanovanjem, zgrajenim še za časa rasti Velenja.

»Žal nismo dosegli, da bi bili priznani kot stranke v upravnem postopku, da bi lahko vplivali na lokacijo gradnje. Zdaj tudi mi uporabljamo del travnika, ki je občinski, in domnevam, da nam ga bodo vzeli, saj bo stavba stala 5 do 6 metrov od najbližjih hiš,« se boji Mitja Gavriloski, eden izmed njih.

»Zelenica je po občinskih prostorskih načrtih zazidljiva,« odgovarja Kontič in dodaja, da se bodo s sosedi še pogovarjali o tem, kako bi jim lahko drugače izboljšali bivalne razmere.
Alenka Rednjak, vodja urada za razvoj in investicije MO Velenje. FOTO: Brane Piano
Alenka Rednjak, vodja urada za razvoj in investicije MO Velenje. FOTO: Brane Piano

MO Velenje z začetkom gradnje prehiteva finančno pokritje investicije. Vodja občinskega urada za razvoj in investicije Alenka Rednjak namreč pravi, da imajo le neuradne informacije, da so jim na razpisu Stanovanjskega sklada RS odobrili sofinanciranje gradnje. A napoveduje, da bodo do konca leta s skladom podpisali pogodbo, po kateri bo sklad lastnik polovice stanovanj, za financiranje druge polovice pa bo občini odobril ugodno posojilo.

Komentarji: