Odprto Celje gre na Evropsko sodišče

Zavrnitve kandidatur bodo obveljale, njihov kandidat ostaja le Sandi Sendelbah, ustavne sodnice pri Šrotu, Odprto Celje pa gre naprej
Fotografija: Napis gibanja Odprto Celje nad Savinjo na Špici nad Celjem. FOTO: Brane Piano
Odpri galerijo
Napis gibanja Odprto Celje nad Savinjo na Špici nad Celjem. FOTO: Brane Piano

Ljubljana, Celje – Tričlanski senat ustavnega sodišča pod vodstvom Celjanke dr. Špelce Mežnar je zavrnil vse tri ustavne pritožbe predstavnikov gibanja občanov Odprto Celje zaradi izločitve njihovih kandidatur za mestni svet Celja, vodstva mestnih četrti in krajevnih skupnosti in zavrnitve objave znaka gibanja na volilnih lističih. Njihov kandidat za župana Sandi Sendelbah je danes v družbi Janka Šoparja, Matjaža Pena in Karla Šrota stopil pred novinarje: »Pritožili se bomo na Evropsko sodišče za človekove pravice.«

»Niso nas utišali. Nadaljevali bomo z zahtevami za spremembe in razvoj našega Celja. Glavna ovira za dosego ciljev je sedanji župan in način njegovega vladanja zadnjih 20 let,« je dodal Janko Šopar.

Kot je znano, je Občinska volilna komisija Celje naštete kandidature zavrnila, ker so bile vložene pod imenom predlagatelja Odprto Celje oziroma so vlagatelji hoteli spreminjati prvotni vpis predlagatelja, ki se je glasil Franci Pusar in skupina volivcev za odprto Celje. Tako je ostalo le pri županski kandidaturi Sandija Sendelbaha in njegovo kandidaturo je OVK Celje potrdila.

Na preostale tri zavrnitve se je lista pritožila na zunanji oddelek upravnega sodišča v Celju in tudi to jih je zavrnilo. Nato so - Sandi Sendelbah eno in Marjan Žvar dve – vložili tri ustavne pritožbe.

Ustavno sodišče je v ponedeljek v postopku za preizkus ustavnih pritožb vse tri zavrnilo in jih ni vzel v obravnavo, ker niso izpolnjeni pogoji iz drugega odstavka 55.b člena zakona o ustavnem sodišču. Ta pravi, da se ustavna pritožba sprejme v obravnavo, če gre za kršitev človekovih pravic ali temeljnih svoboščin, ki je imela hujše posledice za pritožnika ali, če gre za pomembno ustavnopravno vprašanje, ki presega pomen konkretne zadeve. Izločitev civilnega gibanja zaradi spreminjanja imena vlagatelja kandidatur se ustavnemu sodišču torej ni zdela tako pomembna.

Celjski župan pa je včeraj med njihovim ogledom celjskih znamenitosti sprejel predstavnike Ustavnega sodišča Republike Avstrije, ki so jih spremljali ustavni sodniki Slovenije. Ob predsednici Ustavnega sodišča Republike Slovenije Jadranki Sovdat je bila tudi ustavna sodnica iz Celja Špelca Mežnar.

Komentarji: