V vodi v vrtcu Pekre odkrili nevarne strupene snovi

V vrtcu Pekre se kopičijo težave.

Objavljeno
19. april 2019 11.05
Posodobljeno
19. april 2019 15.45
Vrtec Pekre foto: Mariborinfo
Barbara Mastnak, Mariborinfo
Barbara Mastnak, Mariborinfo
Maribor – V vodi v vrtcu Pekre so odkrili nevarne strupene snovi, za uporabo pa ni primerna niti prekuhana voda. Po prvih informacijah je vir težave električni grelnik vode. 12. aprila so starega zamenjali in delo končali v tednu dni. A že v ponedeljek, 15. aprila, so v vrtcu ugotovili, da topla voda kljub izpiranju zaudarja, ima vonj po bencinu oziroma nafti in je na občutek mastna, zato so obvestili tako občino kot tudi izvajalca MarkoMark Nival. Medtem ko jih je občina pisno obvestila, da bodo nemudoma pristopili k sanaciji, pa se izvajalec ni odzval in ukrepal. Tako so toplo vodo kar sami poslali v analizo, rezultati pa so pokazali, da so v vodi trikratno prekoračene vsebnosti strupov – topil toluen in ksilen. 
 

Odziv vodstva vrtca


»Ko smo izvedeli, da niso namestili ustreznega grelnika vode, smo zahtevali, da se ga umakne in zamenja s takšnim, kot je bil prvotno nameščen in ki doslej glede oporečnosti vode ni povzročal težav. Ko smo ugotovili, da voda ni uporabna, smo poklicali NIJZ in jih prosili za analizo. Vzeli so vzorec tople vode iz grelnika, o mrzli pa so bili mnenja, da ni treba, saj ni imela vonja ali okusa. A kljub temu smo zaradi varnosti omejili tudi uporabo te vode. Včeraj pa smo dobili ustne rezultate, da so v vodi topila, ki so zdravju škodljiva, in smo takoj ukrepali,« pojasnjuje ravnateljica Marjanca Karba.

Tako so kupili ustekleničeno vodo, otrokom prepovedali umivanje zob, hrano pa začeli uvažati iz centralne kuhinje. Ker je vrtec zgolj uporabnik prostorov, Mestna občina Maribor pa podpisnik pogodbe, lahko le izrazijo svoje nestrinjanje in dajo pobudo za iskanje poti, da se zadeva reši.

Karba poudari, da izvajalec sprva ni bil pripravljen na pogovore. »Ko smo dokazali, da gre za nevarne snovi, in sem ga opozorila na vse možne posledice, so včeraj poslali dva delavca, ki sta naredila tisto, kar so nam naročili, naj delamo ves teden – izpiramo in bo sčasoma prešlo. A ni prešlo.«

Tudi sami smo se obrnili na izvajalca, podjetje MarkoMark Nival, a nihče ni hotel dati izjave. 

Starše so opozorili že včeraj z obvestili in elektronskimi sporočili, ki pa so seveda tudi dvignila preplah. Ta situacija je prestrašila tudi okoliške prebivalce, ki pa se nimajo česa bati. 

image
Vrtec Pekre FOTO: Mariborinfo

 

Arsenovič: Kako lahko nekdo v vrtcu išče bližnjice?


Arsenovič zagotavlja, da so otroci zdaj varni, in še posebej pohvalil reakcijo zaposlenih in ravnateljice, ki so začutili, da je nekaj narobe, in vodo tudi dali na analizo.

»Pri tem moram povedati, da je sicer voda v Pekrah čista in da gre samo za vodo, ki je v vrtcu, ki je šla skozi napačno uporabljen grelnik vode. Ta je barvan, namesto da bi bil iz inoxa ali emajla, kar se mi zdi nezaslišano in skoraj na meji kriminala, da lahko nekdo nekaj takega vgradi v vrtec, zavedajoč se nevarnosti.«

Pove še, da bodo sprožili vse pravne postopke in izkoristili vsa pravna sredstva in tudi pokazali, da je treba z davkoplačevalskim denarjem projekte graditi bolj odgovorno. »Prav tako bomo pogledali, kaj je bilo z nadzorom med vsem tem časom. Namreč vrtec Pekre ima še dosti drugih težav, ki so rezultat slabega vodenja, slabega nadzora in predvsem bistveno prepočasnega odpravljanja napak. Mislim, da bomo tudi vložili bančno garancijo kot signal vsem, ki delajo z ali za občino: da se morajo do tega obnašati bistveno bolj odgovorno, kot so se do zdaj.«

In kdaj lahko otroci pričakujejo čisto vodo? Arsenovič odgovarja, da si želijo namestitve grelnika vode čim prej. Če bodo otroci imeli v torek že neoporečno vodo, si ne upa trditi.

image
FOTO: Vrtec v Pekrah med gradnjo.

 

Napake se vrstijo ...


Nepravilnosti že od začetka


Vrtec so začeli obnavljati zaradi prostorske stiske in neustreznega igrišča, na prenovo pa je čakal kar šest let. Investicijske dokumente za gradnjo so izdelali že leta 2011, a jim nekaj časa ni uspelo zbrati denarja. Projekt so nato realizirali v vrednosti 993.596 evrov. Otroci so septembra 2017 zasedli prenovljene prostore, a kmalu so se v vrtcu pokazale nepravilnosti: vhodna vrata se niso dobro zapirala, okna niso dobro tesnila, zato je zamakalo, izstopati so začeli temelji igral in podobno, zaradi česar so bile potrebne reklamacije.


Starši pa opozarjajo na številne druge nepravilnosti. Otrok se na primer z lahkoto zaklene na stranišče, osebje vrtca pa v takem primeru ne more do njega. Na dvorišču imajo otroci kljuko na dosegu rok. Ker ni urejeno senčenje terase, se v poletnem obdobju pregrevajo igralnice. Lani poleti je bilo menda v igralnicah tudi 28 stopinj Celzija.

Igralnica poleg tega nima nobene zvočne zaščite, težave so tudi s prepihom. Med drugim menda zamaka tudi streha, okna ne tesnijo in prepuščajo dež v notranjost.

Kaj sta toluen in ksilen

Toluen je bistra ter v vodi netopna tekočina z značilnim vonjem in je po kemijskih lastnostih podoben benzenu. Je organsko topilo in se v industriji uporablja kot surovina za TNT, barvila, saharin, benzojsko kislino, krezol ... Večurna inhalacija lahko deluje kot narkotik, ki povzroča omotičnost in zbeganost, možni so tudi prividi, evforija …

Brezbarvna in mastna tekočina sladkastega vonja in hitre vnetljivosti, pogosta kot topilo, je tudi ksilen, ki se uporablja pri proizvodnji plastenk in poliestra. Je pogosta sestavina črnila, gume in lepila v usnjarski industriji. Hkrati je tudi čistilno sredstvo za jeklo, silicijeve rezine in integrirana vezja, kot topilo pa se uporablja tudi v zobozdravstvu.
Kljub vnetljivosti ni akutno strupen.