Vodilni v papirnici osumljeni dvomilijonskega oškodovanja

Celjski kriminalisti so na državno tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper tri fizične in pravne osebe; sumijo jih šestih kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete.
Objavljeno
12. junij 2018 11.01
Posodobljeno
12. junij 2018 15.29
Med preiskavo so kriminalisti ugotovili, da je nekdanje poslovodstvo radeških gospodarskih družb v letih 2014 in 2015 zlorabljalo svoj položaj tako, da je v škodo družb, ki jih je zastopalo in vodilo, sklepalo škodljive pogodbe. FOTO: Janoš Zore
Radeče – Kriminalisti Policijske uprave Celje so končali obsežno kriminalistično preiskavo suma o nepravilnosti pri poslovanju dveh gospodarskih družb s širšega območja Celja. Neuradno gre za Radeče Papir Novo in hčerinski Muflon, ovadbo proti vodilnim Leopoldu Povšetu, Tomažu Režunu in Meliti Bunderšek pa je že lani vložil Igor Rakuša, nekdanji vodilni v papirnici, ki je v Radeče pripeljal lastnika Emkaan iz Dubaja.

Med preiskavo so kriminalisti ugotovili, da je nekdanje poslovodstvo radeških gospodarskih družb v letih 2014 in 2015 zlorabljalo svoj položaj tako, da je v škodo podjetij, ki jih je zastopalo in vodilo, sklepalo škodljive pogodbe, dajalo poroštva brez kakršnekoli pravne ali dejanske osnove za plačilo, tudi s ponarejanjem listin in brez ustreznih protidajatev, delegiralo posamezna nakazila s transakcijskih računov teh gospodarskih družb na transakcijske račune lastniško povezanih podjetij. Z opisanimi ravnanji so osumljeni v letih 2014 in 2015 oškodovali gospodarski družbi za več kot dva milijona evrov.

Igor Rakuša izjave radeških papirničarjev postavlja na glavo. Za Delo je dejal, da se je k celjskim kriminalistom oglasil vsega enkrat in da se razen takrat z njim niso več pogovarjali: »Proti Režunu, Povšetu in Bunderškovi pa potekajo ne le kazenski, temveč celo preiskovalni postopki.«

Rakuša je potrdil, da je Radeče zapustil 30. oktobra 2015: »Takrat so papirnico že prevzeli drugi. Leta 2014 je podjetje pod mojim vodstvom poslovalo z dobičkom. Ali naj bi bil torej jaz odgovoren za to, da smo delali dobro? Za poslovanje v desetih mesecih leta 2015 pa bi moral dati soglasje tudi jaz kot odgovorna oseba. Do danes me niso seznanili z rezultati.«

Rakuša pravi, da ima proti Papirnici za 14 milijonov evrov pravd, oni pa do njega dvomilijonsko. »Mediator, s katerim so se sestali 25-krat in se pogajali pol leta, je ugotovil, da mi nesporno dolgujejo več kot štiri milijone evrov. Odkar vedo za to, se ne oglašajo več,« je ogorčen Rakuša, ki pravi, da se papirnici zaradi vsega, kar se dogaja, slabo piše. Potrdil je, da je pred dnevi vložil še četrto ovadbo: ta se nanaša na Mateja Draščka, ki zdaj vodi službo notranje revizije v hranilnici Lon.


Celjski kriminalisti so na pristojno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper tri fizične in pravne osebe, utemeljeno jih sumijo šestih kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete, in sicer dveh kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po 240. členu kazenskega zakonika, dveh kaznivih dejanj ponareditve ali uničenje poslovnih listin po 235. členu kazenskega zakonika, neupravičene uporabe tuje oznake ali modela po 233. členu kazenskega zakonika ter poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja po 209. členu kazenskega zakonika.

Tomaž Režun, eden od dveh direktorjev Radeče Papirja Nove, odločno zavrača, da bi se ovadba nanašala na sedanje vodstvo: »V letih 2014 in 2015 je bil odgovorna oseba v Radeče Papirju Novi in Muflonu Igor Rakuša. Če se ovadba nanaša na omenjeno obdobje, to lahko pomeni le eno: da je ovadeni lahko le Rakuša in odgovorni v podjetju v tistem času.«

Režun in sedanja ekipa v papirnici sta mandat nastopila po 1. januarju 2016, so pa tudi oni proti Rakuši in njegovim družbam vložili »lepo število ovadb«, kakor pravi Režun.

Zadnja od njih, ki jo je sredi maja vložil Rakuša, se nanaša na Mateja Draščka, med avgustom 2014 in janaurjem 2017 je bil zaposlen v družbi Radeče Papir Nova kot vodja kadrovske in pravne službe. Drašček se je za Delo odzval: »O vloženi ovadbi me pristojni organi niso obvestili.« Zanikal je, da bi bil v radeški papirnici vodja kadrovske in pravne službe, vodil je le kadrovsko.