Župan po domače do prihrankov

Po negativnem mnenju računskega sodišča za Braslovče župan Branimir Strojanšek pravi, da ne bo sklical izredne seje.
Fotografija: Braslovče s hmeljišči in Goro Oljko v ozadju FOTO: Brane Piano
Odpri galerijo
Braslovče s hmeljišči in Goro Oljko v ozadju FOTO: Brane Piano

Braslovče – Župan Braslovč Branimir Strojanšek (SD) ne bo sklical izredne seje občinskega sveta. »Potem bomo sklic zaradi negativnega mnenja računskega sodišča o poslovanju občine Braslovče v letu 2016 poskušali doseči s podpisi tretjine od 15 svetnikov,« pravi občinski svetnik Slavko Šketa (SMC).

Računsko sodišče v mnenju o poslovanju občine Braslovče v letu 2016 opozarja, da lokalna skupnost v več primerih ni poslovala skladno s predpisi in pogodbami. Odloka o rebalansu proračuna 2016 tako ni predložila ministrstvu za finance, proračuna, rebalansa in zaključnega računa proračuna 2016 ni pripravila po predpisani klasifikaciji, nepopolne so bile tudi obrazložitve bilance stanja in podobno … Nepravilnosti se nanašajo tudi na javna naročila, drobljenje razpisov na manjša naročila, delitev denarja za izvajanje športnih programov, pa tudi na zadolževanje brez soglasja finančnega ministrstva.

Za dosego ciljev tudi kršenje zakonov

Izredno sejo občinskega sveta Braslovč je zahteval Lokalni odbor SMC Spodnje Savinjske doline. Njegov član in braslovški svetnik Slavko Šketa opozarja, da župan Strojanšek občinske seje sklicuje poredko, nesprejemljiva pa je po njegovem mnenju tudi županova izjava, da je za doseganje zastavljenih ciljev upravičeno postopkovno kršenje zakonov, potrjevanje najema blagovnega kredita pa je »nesmiselna in zastarela zahteva ministrstva za finance«.



Strojanšek pravi, da so priporočila računskega sodišča za izboljšanje poslovanja v letih 2017 in 2018 že izvedli. Izredne seje na zahtevo opozicijske SMC pa da ne bo sklical, ker za to niso izpolnjeni pogoji. Svetnike bo na naslednji redni seji le spomnil, da so v Braslovčah v letu 2016 končevali ali še izvajali več investicij.

»Zaradi upoštevanja načel dobrega gospodarjenja in ekonomičnosti poslovanja smo z državnimi in zasebnimi soinvestitorji ter izvajalci sklenili pogodbe in sporazume v obliki finančnih najemov v višini 46.140 evrov in blagovnih kreditov za 219.899 evrov. S tem smo res za 3,7 odstotka presegli zakonsko dovoljeno mejo odplačil, a smo to storili zavestno, saj smo s tem privarčevali okoli 50.000 evrov pri stroških za ogrevanje OŠ Braslovče, sodelovali pri gradnji 141.399 evrov vrednega krožišča v Malih Braslovčah ter zgradili novo knjižnico in dom kulture v Braslovčah v vrednosti 2,11 milijona evrov,« je povedal Strojanšek.

Komentarji: