Predstavitvena informacija

Pod kozolcem je najdražje

Le dobro vzdrževan avtomobil nam bo dobro in dolgo služil, zato velja zanj redno skrbeti, kar pa ni vedno poceni. Marsikaj okoli avtomobila lahko postorimo sami – kaj vse, boste izvedeli, če se boste prijavili na posebno Delovo delavnico.
Fotografija: Foto: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Foto: Getty Images/istockphoto

Tako kot vsak stroj tudi avtomobil potrebuje redno vzdrževanje. S tem ne le poskrbimo za zanesljivo delovanje, ampak tudi prihranimo denar. Sodobni avtomobili sicer zahtevajo obisk izkušenega mehanika, a nekatera popravila lahko naredimo tudi sami. O tem, katera bi moral obvladati vsak voznik, bodo srečne izžrebance Delove nagradne igre V poletje zapeljite brez skrbi na posebni delavnici seznanili strokovnjaki Kia centra Ljubljana. Prepričani smo, da boste s tem znanjem prihranili marsikateri evro, obenem pa bolje spoznali delovanje svojega avtomobila. Prijavite se na spletni strani http://promo.delo.si/kia in bolje spoznajte svoj avtomobil. Ne nazadnje boste opremljeni z novimi informacijami še lažje izbrali avtomehanično delavnico.

Pooblaščeni niso edini
Dejstvo je, da na izbiro servisne delavnice vpliva veliko dejavnikov. Lahko se odločamo na osnovi ekonomskih dejavnikov, lahko je presoja stvar zaupanja, verjamemo pa, da gre najpogosteje za kombinacijo obojega, za moč navade in tradicije. In ravno na podlagi tega bodo nekateri storitve vzdrževanja zaupali le pooblaščenim servisnim delavnicam, drugi se bodo odločili za racionalnost splošnih oz. nepooblaščenih delavnic, tretji se bodo zadovoljili s storitvijo, izvedeno »pod kozolcem«, četrti pa bodo ocenili, da vzdrževanje lahko opravijo kar sami. Zadnji dve se, če niste ravno izučeni avtomehanik, pogosto izkažeta za najdražji, če pustimo vnemar samo kršenje te in one zakonodaje. 

Skrb za svojega jeklenega konjička lahko brez zadržkov zaupate tudi splošnim servisnim delavnicam oziroma delavnicam, ki niso pooblaščene za znamko vzdrževanega vozila. Bojazen, da boste ob tem ostali brez tovarniške garancije svojega avtomobila, je odveč. Pomembno pa je, da izvajalec vzdrževalne storitve poskrbi, da je vzdrževalni poseg izveden celovito in da to tudi ustrezno dokumentira. Ob tem mora uporabiti originalne nadomestne dele ali dele ustrezajoče kakovosti, enako velja tudi za specifikacije uporabljenih maziv. 

Prijaznost šteje
V nasprotju z mojstri izpod kozolca splošne servisne delavnice dajo garancijo na svoje delo in vgrajene nadomestne dele. Podobno, kot to stori pooblaščeni servis. Poleg strokovnosti in garancije veliko štejeta tudi prijaznost in odnos do strank. Prav prijaznost da »piko na i« servisni storitvi. Ljudje brez dvoma raje sodelujemo s prijaznimi osebami. 

Dober serviser posluje pregledno. Stranko že na začetku seznani z okvirnimi stroški popravil, jo, če najde dodatno napako, obvesti o tem in vpraša, ali sme opraviti to dodatno popravilo. Po končanem servisu pa stranki po potrebi razloži, katera popravila je opravil, in pokaže zamenjane nadomestne dele. 

Dodajmo še, da morajo mehaniki v nepooblaščenih delavnicah poznati posebnosti avtomobilov različnih znamk, zato je njihovo znanje pogosto celo širše in obsežnejše kot tisto, ki ga imajo njihovi kolegi v pooblaščenih delavnicah. Ne nazadnje oboji izdajo tudi račun za opravljene storitve.