20.000 fotografij iz 142 držav - zmagal je Slovenec

To ni njegova prva letošnja velika nagrada, saj je na Istanbul Photo Awards prejel 2. nagrado za zgodbo o litiju, ki sta jo poslala v svet z novinarjem Boštjanom Videmškom.
Fotografija: Ena od zmagovalnih fotografij. FOTO: Matjaž Krivic
Odpri galerijo
Ena od zmagovalnih fotografij. FOTO: Matjaž Krivic

Matjaž Krivic je fotograf, ki 25 let v objektiv lovi zgodbe ljudi in krajev. Entuziazem, združen z nadarjenostjo, mu je prinesel že kar nekaj nagrad, med drugim leta 2016 nagrado World Press Photo.

Pred dnevi je prejel nagrado za najboljšega popotniškega fotografa na TPOTY (Travel Photographer of the Year, kategorija Travel Portfolio). Krivic je v prvem odzivu na veselo novico dejal, da bi bil bolj vzhičen, če bi bila to njegova prva nagrada, tako pa je … vesel.

»Seveda so občutki lepi. Na TPOTY sem sicer prijavil popotniške fotografije, ki so že bile nagrajene, vendar tam nimajo časovne omejitve.«

Nagrajene fotografije bodo med drugim razstavljene v Veliki Britaniji, ZDA in Dubaju. FOTO: Matjaž Krivic
Nagrajene fotografije bodo med drugim razstavljene v Veliki Britaniji, ZDA in Dubaju. FOTO: Matjaž Krivic


Konkurenca je bila vse prej kot neopazna - žirija je na natečaj prejela več kot 20.000 fotografij iz 142 držav, poroča Guardian

Guardian je na svoji spletni strani izpostavil kar tri fotografije slovenskega ustvarjalca: romarja pred zlatim templjem, indijske dečke, ki se urijo v tradicionalni disciplini, in meglice nad jemensko vasico Shugruf v planinah Haraz. Nagrajene fotografije bodo med drugim razstavljene v Veliki Britaniji, ZDA in Dubaju, je dejal Krivic, ki je leta 2010 na TPOTY že prejel prvo nagrado v kategoriji nenavadna mesta (Amazing Places).



To tudi ni njegova prva letošnja velika nagrada, saj je na Istanbul Photo Awards prejel 2. nagrado za zgodbo o litiju, ki sta jo poslala v svet z novinarjem Boštjanom Videmškom. Večkrat letos je bil tudi finalist na drugih pomembnih fotografskih natečajih in razpisih; najbolj odmevni so PHMuseum/Photographic Museum London UK, CDS Doumentary Essay Prize/Center for Documentary Studies at Duke University, Phillip Jones Griffits Awards in drugi.

Krivic natečaje, na katere prijavlja svoje umetnine, loči na dvoje: »Sem fotograf po duši, to je moja velika strast, hobi, ki je prerasel v čisti profesionalizem. Še vedno neizmerno uživam v tem delu. Na TPOTY sem se prijavil, ker mi je to v užitek, vse prijavljene fotografe poznam, ostajamo v stikih in si izmenjujemo mnenja.«

Jemenska vasica je »prepričala« žirijo natečaja TPOTY. FOTO: Matjaž Krivic
Jemenska vasica je »prepričala« žirijo natečaja TPOTY. FOTO: Matjaž Krivic


Fotografije tako najdejo pot do pomembnih urednikov


Na drugi strani so natečaji kot World Press Award priložnost, da njegovo delo opazijo uredniki najpomembnejših svetovnih medijskih hiš. »To so profesionalni uredniki Guardiana, Der Spiegla, The New York Timesa, Independenta in ostalih. Oni morajo pogledati prispele fotografije in če se slučajno uvrstiš v drugi krog, morajo tudi prebrati, kaj tam piše. Tako vedo, kaj delaš,« opiše najboljši način, da uredniki opazijo vrhunske fotografije.

Pri Krivicu je zanimivo, da se nikoli ni učil fotografiranja, a njegove fotografije v sebi nosijo vse zakonitosti dobre fotografije, je pred leti zaupal Vesni Milek v pogovoru za Sobotno prilogo.



Glede nagrade, ki jo je prejel za zmagovalne fotografije na natečaju TPOTY, Krivic v smehu pove, da to nikakor ni glavni motiv za udeležbo, saj velikokrat sploh ne ve, kaj je dobil za nagrado. A kljub temu nam radovednost ni dala miru: »Dobil sem fotoaparat po lastni izbiri in križarjenje po Norveškem z električno ladjo.« Takšno, kakršni sta pred kratkim izjemno reportažo posvetila tudi z Boštjanom Videmškom.

Komentarji: