Alpinista bosta na Everest poskušala priti po doslej še nepreplezani smeri

Plezala bosta v alpskem slogu, saj je to zanju »edina prava pot«. Nazadnje je novo smer na najvišjo goro sveta leta 2004 zakoličila ruska ekipa.

Objavljeno
04. marec 2019 21.58
Posodobljeno
04. marec 2019 22.21
Smer gre naravnost navzgor iz naprednega baznega tabora na tibetanski strani gore. FOTO: Reuters
A. I.
A. I.
Spomladanska sezona na najvišji gori sveta bo kot kaže še zelo zanimiva. Alpinist in bloger Alan Arnette je na svoji spletni strani namreč objavil pogovor s Coryjem Richardsom, ameriškim alpinistom, ki se namerava s soplezalcem povzpeti na Everest po doslej še nepreplezani smeri. Nazadnje je to uspelo leta 2004 ruski ekipi plezalcev, ki so prišli na vrh po direktni smeri v severni steni 8848 metrov visokega Everesta.

Dva izjemna alpinista Cory Richards in Esteban »Topo« Mena bosta letos združila moči in poskušala doseči vrh po smeri v severni steni, ki so jo poskušali preplezati že mnogi, a do zdaj neuspešno. Smer gre naravnost navzgor iz naprednega baznega tabora na nadmorski višini 6500 metrov. Leta 2015 je potres ustavil odpravo, v kateri so bili Raphael Slawinski, David Goettler in Daniel Bartsch, ki so poskušali na vrh po isti smeri.

image
Oba alpinista imata za seboj že nekaj vidnih vzponov. FOTO: Reuters


Obstaja še druga pot razen plezanja v alpskem slogu?


Oba alpinista imata za seboj že nekaj vidnih vzponov. 37-letni Richards se je v zgodovino vpisal kot prvi Američan, ki je pozimi splezal na katerega od osemtisočakov - uspel mu je vzpon na Gašerbrum II. Fotograf in avanturist je leta 2016 splezal na Everest brez uporabe dodatnega kisika. 

Na vprašanje, ali bosta poskušala tudi na Everest splezati v alpskem slogu, je Richards odvrnil: »Ali obstaja še kakšna drugačna pot?« Povedal je še, da z Meno nista nič bolj nervozna kot sicer pred drugimi odpravami. Vse bo tokrat bolj ali manj odvisno od tega, kako naklonjeno jima bo vreme. Plezanje na Everest po novi smeri je bilo menda že nekaj časa v njunih mislih, je v kratkem intervjuju z Arnettom povedal Richards. 

»Kljub vsemu je gora tista, ki narekuje, ali bova zmagala ali bila poražena. A počutiva se dobro,« je še dodal Američan.

Esteban »Topo« Mena je pri 28 letih postal najmlajša oseba, ki je preplezala južno steno Acongaue. Uspelo mu je stopiti na vrh Manasluja in Everesta, in sicer brez uporabe dodatnega kisika. Eden najboljših vodnikov na svetu je lani v zgolj 30 dneh kliente na komercialni odpravi popeljal najprej na Čo Oju in še na Everest. Na seznamu ima tudi nove smeri v Kirgizistanu in na Kitajskem, s soplezalcem Kyzylom Askerjem je bil nominiran za zlati cepin.