Amanda Knox v Italiji o medijski gonji zaradi umora, ki ga ni zagrešila

31-letna Američanka je pred prihodom v Modeno dejala, da so mediji več let služili na račun seznacionalističnega poročanja o že tako senzacionalistični in povsem nepravični zgodbi.
Fotografija: Amanda Knox, nekdanja študentka, ob prihodu na milansko letališče. FOTO: Daniele Mascolo/Reuters
Odpri galerijo
Amanda Knox, nekdanja študentka, ob prihodu na milansko letališče. FOTO: Daniele Mascolo/Reuters

Amandi Knox so v Italiji dvakrat sodili zaradi umora britanske sostanovalke Meredith Kercher, nato pa so jo šele leta 2015 oprostili. Kljub temu, da je takrat zatrdila, da se na Apeninski polotok ne bo več vrnila, se te dni mudi v Modeni, kjer poteka festival Criminal Justice. Na njem bo v soboto 31-letna Knoxova spregovorila o medijski gonji, ki jo je bila deležna v času sojenja.

Na milansko letališče je danes prispela skupaj z materjo Eddo Mellas in zaročencem Christopherjem Robinsonom, a na vprašanja novinarjev ni želela odgovarjati, je poročal Skynews. Pred svojim prihodom je sicer objavila esej z naslovom »Vaša vsebina, moje življenje«, v katerem je pojasnila svojo odločitev, da sodeluje pri tem projektu oziroma na festivalu, kjer bo spregovorila o napakah pri njenem sojenju in napačni obsodbi. V eseju je med drugim zapisala, da so jo med sojenjem za umor, ki ga ni storila, tožilci obravnavali kot spolno obupano 'femme fatale'.

Amanda Knox in njen partner Christopher Robinson. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
Amanda Knox in njen partner Christopher Robinson. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters


V eseju je zapisala, da so mediji več let služili na račun seznacionalističnega poročanja o že tako senzacionalistični in popolnoma nepravični zgodbi. »Na nas je bilo, da smo prenehali ustvarjati take zgodbe in slediti tako neodgovornim medijev,« je zapisala. Odločila se je, da intervjujev pred tem ne bo dajala in da upa, da že dejstvo, da bo o svoji izkušnji spregovorila v Modeni nosi dovolj veliko sporočilo. Kot je tvitnila pred mesecem dni, ta festival takrat, ko so sodili njej, še ni obstajal, da pa je počaščena, da je lahko sprejela povabilo in bo nagovorila Italijane in druge navzoče na tem zgodovinskem dogodku in se vrnila v Italijo.



Knoxova se je pritožila leta 2011. FOTO: Anthony Bolante/Reuters
Knoxova se je pritožila leta 2011. FOTO: Anthony Bolante/Reuters
Knoxovo in njenega tedanjega partnerja Raffaela Sollecito so aretirali leta 2007 zaradi umora njene sostanovalke 21-letne Britanke Meredith Kercher. Mediji so jo, kot je za CNN  povedal eden od organizatorjev festivala Guido Sola, spoznali za krivo še preden se je končalo uradno sojenje. Umorjeno Britanko so napol golo in s 47-krat prerezanim vratom našli na postelji v stanovanju, ki si ga je delila s Knoxovo. Umorjena je bila tudi spolno zlorabljena. Sum je takoj padel na Knoxovo, njenega fanta in njunega znanca iz Slonokoščene obale Rudyja Guedeja, ki so ga pozneje zaradi sodelovanja pri umoru obsodili na 16-letno zaporno kazen.

Potem ko je Američanka že nekaj let prebila v zaporu, se je leta 2011 pritožila, italijansko vrhovno sodišče pa ji je leta 2014 odredilo ponovitev sojenja, za kar je Amanda Knox prejela 28,5 leta zaporne kazni. Šele leta 2015 so jo vrhovni sodniki oprostili vsakršne krivde pri umoru. Kot so dejali sodniki, ni bilo dokazov in bioloških sledi, ki bi Knoxovo povezovalo z umorom njene sostanovalke.

Knoxova na odprtju festivala na pravni univerzi v Modeni. FOTO: Marco Bertorello/AFP
Knoxova na odprtju festivala na pravni univerzi v Modeni. FOTO: Marco Bertorello/AFP

Komentarji: