Aretirali slavno Jane Fonda

Zvezdnica se je pridružila protestniškem shodu v Washingtonu, kot je povedala, jo je navdihnila Greta Thunberg.
Fotografija: Dobitnica dveh oskarjev ima za sabo dolgo zgodovino političnega aktivizma. FOTO: Loic Venance/AFP
Odpri galerijo
Dobitnica dveh oskarjev ima za sabo dolgo zgodovino političnega aktivizma. FOTO: Loic Venance/AFP

V petek so v Washingtonu pred kapitolom aretirali 81-letno zvezdnico Jane Fonda. Igralka, ki je znana po filmih, kot so Bosonoga v parku, Klute, Barbarella in Na zlatem ribniku, se je pridružila protestom, na katerih so udeleženci pozvali k resnejšemu boju proti podnebnim spremembam.

Fondo so poleg šestnajstih drugih protestnikov aretirali zaradi oviranja prometa in neprijavljenega shoda, a so jo že istega dne izpustili. Igralka je dejala, da jo je navdihnila mlada švedska aktivistka Greta Thunberg.

Fonda namerava protestirati tudi v prihodnje, in sicer vsak petek, dokler se vlada ne bo odločila ukrepati. Washington Post je poročal, da se je zvezdnica povezala tudi z gibanjema Black Lives Matter (Črna življenja so pomembna) in Sunrise Movement (Gibanje sončni vzhod).

Aretacija zvezdnice. FOTO: Arlo Hemphill Via Reuters/AFP
Aretacija zvezdnice. FOTO: Arlo Hemphill Via Reuters/AFP


Zaradi ljubezni do aktivizma odslovila partnerja


Dobitnica dveh oskarjev ima za sabo dolgo zgodovino političnega aktivizma. V preteklosti se je zavzemala za pravice žensk ter nasprotovala vojnama v Vietnamu in Iraku. Leta 2016 je v indijanskem rezervatu Standing Rock protestirala proti gradnji naftovoda Dakota Access Pipeline, prejšnji mesec pa je imela govor na globalnem podnebnem protestu v Los Angelesu.

Za kontroverzno se je izkazala njena podpora radikalni stranki Črnih panterjev, ki so se tudi z orožjem uprli brutalnem policijskem nasilju v Oaklandu v Kaliforniji. Zvezdnica je dobrodelna sredstva za gibanje zbirala kar na svojem domu.

Zaradi ljubezni do aktivizma je Fonda pred dvema letoma žrtvovala osemletno razmerje z glasbenim producentom Richardom Perryjem. »Še vedno se imava zelo rada, toda najino romanco sva vsaj za zdaj odstavila, saj se je odločila, da se spet dejavno posveti aktivizmu,« je povedal producent.

Komentarji: