Avstralska suša-rak, ki uničuje tamkajšnje kmete

Na tleh je suša v Avstraliji videti skoraj brezbarvna, prašna rjavkasta barva, toda iz zraka se pretvori v umetnost barv in tekstur. Pod pekočim soncem zemlja razpada in kakor rak razjeda samo sebe.
Fotografija: Foto David Gray Reuters
Odpri galerijo
Foto David Gray Reuters

Krožne, suhe sledi, podobne koncentričnim krogom na umetniških stvaritvah aboriginov, povezanih s starodavno mitologijo, sestradano govedo, ki čaka na krmo, s svojimi črnimi sencami, ki se raztezajo po kopnem, spominja na abstraktno sliko.

Ampak za tamkajšnjo živinorejko Ashley Whitney to ne predstavlja nič lepega, le kri, znoj in solze, saj se bori, da bi nahranila in napojila svoje govedo. Posušene veje kurajongovega drevesa razseka, kar je zadnja možnost med najhujšimi sušami.

Obupani gospod Whitney je dejal, da ima občutek, da bo letošnja suša ogrožala preživetje njegove živine še kar nekaj časa. Njegova farma v bližini mesta Gunnedah, ki leži na običajno plodnih predelih Liverpool Plains, je zdaj umazana in popolnoma presušena, saj je v zadnjih 25 letih prejela najnižjo povprečno količino padavin.

Živinorejca Margo in Tom Wollaston se bojita, kaj bo ta suša pomenila za njune otroke, ki želijo prevzeti vodenje lastnine na površini 2.300 hektarjev, ko bosta odšla v penzijo.

Avstralski meteorološki urad je dejal, da so deli Avstralije v preteklem letu doživeli drugo najtoplejše poletje, prav tako pa je bila ena najbolj suhih in najtoplejših jeseni.





 

Komentarji: