Avtor filmske uspešnice Čudoviti um posnel dokumentarec o Pavarottiju  

Dvakratni oskarjevec si je v filmu prizadeval predstaviti močan odnos, ki ga je tenorist spletel z občinstvom in bližnjimi.

Objavljeno
10. junij 2019 09.50
Posodobljeno
10. junij 2019 10.22
Ron Howard je prvo vlogo odigral pri štirih letih, režirati pa je začel pri petnajstih letih. FOTO: Lucas Jackson/Reuters
J. K., STA
J. K., STA
V ameriške kinematografe je prišel dokumentarni film o italijanskem opernem pevcu Lucianu Pavarottiju, ki ga je režiral ameriški filmar Ron Howard. Dvakratni dobitnik oskarja za film Čudoviti um (2001) je pred časom dejal, da je bilo Pavarottijevo življenje polno vzponov in padcev ter protislovij, a so ga gnali močni ustvarjalni vzgibi, hkrati je brezpogojno verjel v človečnost, kar je zaznamovalo njegovo človekoljubno delovanje.


Kmalu tudi v evropskih kinodvoranah


V filmu si je prizadeval predstaviti močan odnos, ki ga je pevec spletel z občinstvom in bližnjimi, ter prikazati na eni strani Pavarottijeve družinske člane – hčere Lorenzo, Giuliano in Cristino ­Pavarotti ter zadnjo soprogo Nicoletto­ Mantovani – in na drugi glasbenike Plácida Dominga, Zubina Mehto, Bona in Joséja Carrerasa. Najnovejši dokumentarec o italijanskem zvezdniku prihaja tudi v evropske kinematografe. Na Portugalskem si ga bo mogoče ogledati konec junija, v Veliki Britaniji julija, v Italiji konec oktobra, v Španiji šele januarja 2020.

image
Dokumentarni film z naslovom Pavarotti prikazuje življenje slavnega pevca. FOTO: Eric Gaillard/Reuters


Zaslovel že v otroštvu


Petinšestdesetletni Ron Howard se je rodil v Oklahomi v igralski družini. Že pri osemnajstih mesecih je nastopil v filmu Frontier Woman (1956). Pravo vlogo je odigral pri štirih letih, nato pa postal otroška zvezda v oddaji The Andy Griffith Show (1960). Kot najstnik je blestel v vlogi Richieja Cunninghama v seriji Srečni dnevi (1974). Kljub zgodnji slavi so si njegovi starši prizadevali, da bi imel normalno otroštvo. Režirati je začel pri petnajstih letih, danes pa je najbolj znan po filmih Apollo 13, Frost/Nixon, Dirka življenja, Čudoviti um, Da Vincijeva šifra in televizijski seriji Odbita rodbina.