BBC je dobil lekcijo

Britanska glasbena legenda Cliff Richard zaradi posega v zasebnost zmagal v sodni bitki proti medijski korporaciji

Objavljeno
18. julij 2018 16.20
Posodobljeno
18. julij 2018 16.29
Cliff Richard je bil ob odhodu s sodišča vidno ganjen. FOTO: Reuters
U. I.
U. I.
»Brez besed sem. Ne morem verjeti. To je čudovita novica,« je bil prvi odziv britanskega pevca Cliffa Richarda, ko je izvedel, da je sodišče po letih pravdanja z britansko korporacijo BBC odločilo njemu v prid.

Medijska hiša mu bo morala izplačati 210.000 funtov odškodnine, ker je leta 2014 v živo prenašala policijsko akcijo, med katero so zaradi preiskave domnevne spolne zlorabe otrok vdrli v njegov dom. A bolj kot denar je za Richarda verjetno pomembno dejstvo, da bodo tisti, ki so njegov zasebni svet pokazali javnosti, za to kaznovani. Tudi sam je spremljal akcijo v živo po televiziji – iz Portugalske, kjer poleg Barbadosa preživi večino časa.

 Višje sodišče v Londonu je razsodilo, da je korporacija na »resen in senzacionalističen način« kršila oškodovančevo pravico do zasebnosti, predstavniki BBC pa so vztrajali, da je bilo spremljanje preiskave opravljeno primerno in v dobri veri. Richardova odvetniška ekipa je postavila zahtevo po najvišjem možnem izplačilu, pevčevo trpljenje je ocenila na 3,4 milijona funtov. »Čeprav nisem naredil nič narobe, se mi je zdelo, da vsi, ki me poznajo, verjamejo, da sem to storil, ali pa so se vsaj spraševali o tem,« je opisal svoja občutja po akciji in obtožbah, ki so ga doletele.

Richarda je najprej obtožil spolne zlorabe v mladosti neki moški, nato še štirje. Policija je leta 2016, po 22 mesecih, sporočila, da je opustila nadaljnjo preiskavo. Pevec, ki je v 50-letni karieri prodal več kot 250 milijonov plošč, 42 albumov in 146 singlov, vso kariero daruje del prihodkov v dobrodelne namene. Njegov sklad prispeva predvsem za medicinske raziskave, za otroke in starejše. Kljub temu britanska javnost z veseljem prešteva tudi njegove razkošne nepremičnine doma in v tujini.