Bezos dolgo sanjal o vesoljskem plovilu, zdaj ga ima

Najbogatejši Zemljan namerava na Mesec poslati plovilo brez človeške posadke, do leta 2024 pa v sodelovanju z Naso morda tudi plovilo z ljudmi.

Objavljeno
10. maj 2019 08.55
Posodobljeno
10. maj 2019 09.14
Kdaj bo plovilo Blue Moon prvič obiskalo Luno, Bezos ni napovedal. FOTO: Clodagh Kilcoyne/Reuters
V. U.
V. U.
Jeffa Bezosa, ustanovitelja in izvršnega direktorja spletne trgovine Amazon ter lastnika številnih drugih podjetij, denimo Washington Posta, so razglasili za najbogatejšega Zemljana, a lahko tako kot drugi na našem planetu Luno občuduje le od daleč.

To se utegne spremeniti. 55-letni Bezos je včeraj v Washingtonu javno predstavil projekt Blue Moon oziroma istoimensko vesoljsko plovilo, za zdaj robotsko, brez človeške posadke, ki ga namerava poslati na edini Zemljin satelit. Kot je znano, je Bezos že leta 2000 ustanovil zasebno vesoljsko podjetje Blue Origin.

Plovilo Blue Moon, ki je veliko skoraj kot hiša, bo poganjal novooblikovani motor z imenom BE-7. Prazno, brez tovora, tehta okoli tri tone, v vesolje naj bi dvignilo do 3,6 tone tovora. Ali do 6,4 tone s prihodnjim modelom.


Kdaj bo Blue Moon prvič obiskal Luno, Bezos ni pojasnil. Cilj plovila bo Mesečev južni pol, kjer so lani potrdili zaloge ledu, torej vode.

V Blue Originu bodo stavili tudi na plovilo, imenovano New Shepard, ki bo namenjeno turističnim izletom ljudi na rob zemeljske orbite – tovrstne lete napovedujejo že letos –, sicer pa Bezos v prihodnosti v vesolju vidi milijone ljudi. Tam bodo živeli in delali. Koloniziral bi vesolje.

image
FOTO: Clodagh Kilcoyne/Reuters


Napovedal je tudi sodelovanje z Naso in v tem okviru upa, da bi se lahko že do leta 2024 na Luno znova odpravila tudi ameriška človeška posadka. To leto so objavili v Beli hiši. »Čas je, da se znova vrnemo na Luno, tokrat z namenom, da ostanemo,« je bil optimističen Bezos.

Lastne sanje je Amazonov tajkun menda začel uresničevati kot mulec v garaži, najprej pa je eksperimentiral s tehnologijo in sanjal o vesolju. Njegova bivša punca iz srednje šole je v nekem intervjuju povedala, da je obogatel le zato, da bi nekoč lahko imel svojo vesoljsko ladjo.