Blišč Evrosongu in slava domovini

Kdo je izraelsko-kanadski milijarder, ki je z milijonom evrov na evrovizijski oder v Tel Avivu zvabil Madonno?

Objavljeno
21. maj 2019 11.15
Posodobljeno
21. maj 2019 11.38
Lani je v Izrael pripeljal start kolesarske dirke Giro d'Italia, letos Madonno. FOTO: Youtube
K. H.
K. H.
Zamisel, da bi z nastopom Madonne nevtraliziral pozive k bojkotu Pesmi Evrovizije v Tel Avivu, se je porodila kanadsko-izraelskemu milijarderju Sylvanu Adamsu, ki naj bi 60-letni zvezdnici za nastop odštel okrogel milijon evrov. Z Madonno je hotel veteran cestnega in tekmovalnega kolesarjenja zagotoviti prireditvi več »blišča, vznemirljivosti in sijaja« in večjo prepoznavnost Izraelu.

Poslovnež, ki je lani start Gira d'Italia pripeljal v Jeruzalem, kar je bilo prvo gostovanje tega kolesarskega spektakla zunaj Evrope, je strastni privrženec kolesarjenja, tudi rekreativnega. Ker si Giro na televizijskih zaslonih ogleda skoraj milijarda ljudi, je 60-letni Adams v tem videl odlično priložnost, da pokaže svetu »lepote svoje nove domovine« in spodbudi turizem.


Njegov oče Marcel Adams je obogatel z nepremičninskimi posli in je drugi najstarejši milijarder na svetu.
Rojeni Kanadčan, ki se je preselil v Izrael­ pred tremi leti in z družino prebiva v razkošnem stanovanju s pogledom na obalo Tel Aviva, je potomec romunskih staršev, ki so pobegnili v Kanado pred holokavstom.

Njegov oče Marcel Adams je leta 1942 ušel iz nacističnega taborišča ter prišel iz Romunije kot Abramovič. Po vojni se je preživljal kot delavec v usnjarski industriji, obogatel pa z nepremičninskimi posli, s katerimi se je začel ukvarjati v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Marcel Adams je pri 98 letih drugi najstarejši milijarder na svetu, njegovo podjetje Iberville Developments, vredno 1,5 milijarde evrov, pa že skoraj četrt stolet­ja upravlja sin Sylvan.

Ta je pred dokončno selitvijo v Tel Aviv večkrat obiskal Izrael, med drugim je pred 35 leti kot prostovoljec delal v enem od kibucev, kjer je spoznal kasnejšo ženo, rojeno Londončanko. Čeprav se ima 60-letni Sylvan Adams za ateista, njegova družina – s soprogo Margaret imata dva sinova – živi po judovskem koledarju in obhaja vse verske praznike svoje nove domovine.