Bo »ameriški očka« zares odšel v zapor?

Začela se bo zadnja obravnava, ko bodo ameriškemu igralcu Billu Cosbyju dosodili kazen. V zapor bo lahko šel za 30 let.

Objavljeno
24. september 2018 12.02
Posodobljeno
24. september 2018 14.08
Bill Cosby gre lahko v zapor do konca življenja. FOTO: Reuters
Vse življenje je počel, kar je želel, toda pri 81 letih mu grozi, da bo smrt pričakal v zaporu. Bill Cosby bo najkasneje jutri izvedel, kako dolgo bo moral ostati za zapahi, potem ko ga je sodišče v Pensilvaniji že spoznalo za krivega spolnega napada na nekdanjo košarkarico in znanko Andreo Constand.Cosbyja na sodišču čaka še zadnje dejanje. Grozi mu trideset let zapora; po deset let za vsako od treh točk obtožnice. Vmesno obdobje je ameriški igralec preživel na prostosti (v zameno za milijon dolarjev), saj sodišče ni ugotovilo begosumnosti, a je moral kljub temu prebivati doma. Če je želel oditi kam drugam, je moral za dovoljenje prositi sodišče in nositi sledilno napravo.

Kdo je Bill Cosby
 
Bill Cosby (William Henry Cosby mlajši) se je rodil 12. junija 1937 in je ameriški komik, igralec in producent. Najbolj znan je iz serije Cosby (Bill Cosby Show, 1984–1992). V njej je bil igralec in producent, serija pa velja za eno najvplivnejših v zgodovini ameriške televizije. Zaradi pomembnega družbenega vpliva so mu nadeli vzdevek »ameriški očka«.


image
V seriji Cosby (Bill Cosby Show, 1984–1992) je bil igralec in producent, serija pa velja za eno najvplivnejših v zgodovini ameriške televizije. FOTO: AP

 

Cosby kot Nelson Mandela?


Obravnavo bo vodil sodnik Steven T. O'Neill. Če bo šlo po predvidevanju, bodo spregovorili vsi odvetniki, oglasijo pa se lahko še žrtve in Cosbyjevi družinski člani ali prijatelji. Pravico do govora ima tudi Cosby, posebno zaslišanje osumljenca pa lahko odredi sodnik, da ugotovi, ali mora Cosbyja določiti kot storilca spolne zlorabe do konca življenja, kar bi pomenilo, da mora filmski zvezdnik na obvezno zdravljenje.

Cosbyjevi odvetniki pričakujejo, da bodo kazen omilili. Radi bi dosegli krajše prestajanje kazni in da bi njihov varovanec ostal doma. Sklicevali se bodo na njegovo starost, šibko zdravje, dobrodelna dejanja in da v preteklosti še ni storil kaznivega dejanja. Njegova družina je obenem prepričana, da je resnična žrtev Cosby, saj naj bi se nanj spravil koruptivni in rasistični pravosodni sistem, zato sodni proces primerjajo celo z zaprtjem Nelsona Mandele.

Žrtvi že plačal 2,8 milijona evrov

Andrea Constand je Billa Cosbyja obtožila spolne zlorabe leta 2005. Ameriški igralec je žrtvi v zunajsodni poravnavi plačal 3,4 milijona dolarjev (2,8 milijona evrov), čeprav je ves čas zanikal, da bi jo omamil in spolno zlorabil. Trdil je celo povsem nasprotno – Costandova naj bi v spolni odnos privolila. Prvo sojenje se je končalo brez razsodbe, ker se poroti ni uspelo poenotiti v sodbi, na ponovljenem sojenju pa je Cosbyja porota spoznala za krivega v vseh treh točkah obtožnice.  


image
Andrea Constand trdi, da jo je Bil Cosby omamil in posilil. FOTO: AP

 

Pred zakonom vsi enaki


Kljub temu bo imela obramba težko delo. Kar 80 odstotkov drugih obtoženih zaradi spolnih zlorab je pristalo v zaporu, obenem v Pensilvaniji prestaja kazen precej starejših zapornikov s podobnimi zdravstvenimi težavami. Starejših od 80 let je kar 86 zapornikov, najstarejši ima 91 let. Če bo Cosby odšel v zapor, naj bi bil nameščen v splošni oddelek, v primeru zdravstvenih težav pa lahko dobi osebnega vodnika.

»Prišel je sodni dan,« je rekel nekdanji sodnik David Heckler. »Če bo veliki zvezdnik sodišče zapustil vklenjen, bo to pomembno sporočilo, da smo pred zakonom vsi enaki – revni, bogati, slavni in neznani.«

image
Če bo Bill Cosby preživljal zaporno kazen, bo odšel v ta zapor v Phoenixu. FOTO: AP

 

Vrsto let so samo poslušali šale


S tem se bo končalo eno najodmevnejših sojenj v Združenih državah Amerike. Ameriška javnost podpira odločitev sodstva, saj je skrajni čas za pregon spolnega nasilja nad ženskami. Vse od nastanka gibanja #jaztudi (#metoo) se je javilo na stotine žensk s pričevanji o spolnih zlorabah, še posebno v svetu zabave.

Proti Cosbyju je obtožbo podalo več kot šestdeset žensk, toda večina obtožb je starih več deset let, zato jih v kazenskem postopku niso mogli dokazati.

»Upam, da bomo doživeli popolno družbeno spremembo, saj karierni uspeh nima nobenega pomena, če se potem izživljaš nad šibkejšimi,« je rekla Aviva Orenstein, profesorica prava, ki se že dalj časa ukvarja s preučevanjem spolnih zlorab. »Vrsto let smo poslušali šale o igralskih avdicijah, kot da so spolne usluge nekaj pričakovanega in vsakdanjega.«

image
Cosbyjevi odvetniki pričakujejo, da bodo kazen omilili. FOTO: AFP

 

Vplival tudi na gibanje #jaztudi


Cosbyjeva aretacija konec leta 2015 je za dve leti prehitela gibanje #jaztudi, ko so se pojavile prve obtožbe proti filmskemu mogotcu Harveyju Weinsteinu. Med Cosbyjevo obravnavo je gibanje #jaztudi dobilo neslutene razsežnosti, saj skorajda ni bilo več igralke ali pevke, ki ne bi bila žrtev spolnega napada. Še dodatno je vse okrepila izvolitev Donalda Trumpa za ameriškega predsednika, saj je tudi Trump izkoriščal svojo moč nad ženskami.

»Mislim, da lahko vidimo povezavo med Cosbyjem in vsem, kar je sledilo potem,« je povedala profesorica prava Deborah Tuerkheimer. »Cosbyjev primer je bil idealna podlaga za razvoj kasnejših dogodkov in spodbuda za številne ženske.«

Številna vprašanja o #jaztudi

Gibanje #jaztudi (#metoo) je dokončno odkrilo, kar je bilo jasno že dolgo. Vplivneži v svetu zabave so zlorabljali pozicijo moči za spolne zlorabe, pri čemer ni manjkalo niti posilstev. O zlorabah so poročale številne ženske in še zdaleč ne samo hollywoodske igralke. Odpira se več drugih vprašanj – zakaj so spolne zlorabe začeli preganjati ravno zdaj, zakaj v isti koš mečejo tako posilstva kot samo opolzko ogovarjanje in ali bo spolnih zlorab v prihodnje manj ali pa je šlo samo za osebna maščevanja? Lahko se spomnimo primera igralke Asie Argento, ki je ena prvih s prstom pokazala na Harveyja Weinsteina zaradi nekdanjega posilstva, nato pa so tudi njo obtožili, da je v posteljo zvabila mladoletnega ljubimca Jimmyja Bennetta. Ta je tarnal, da ga je Argentova izkoristila, čeprav je glede na objavljene fotografije povsem jasno, da je v družbi starejše ljubimke precej užival. »Zmeden, ponižan, poln gnusa,« je Bennett opisal svoja občutja, ko se je iz hotela vračal domov, toda kdo temu zares verjame?