Bo po »vrhu v Sandringhamu« znana usoda Harryja in Meghan

Kraljica Elizabeta II. se bo srečala s princi Charlesom, Williamom in Harryjem. Meghan Markle se jim bo pridružila prek videopovezave. 

Objavljeno
13. januar 2020 08.01
Posodobljeno
13. januar 2020 10.33
Kako složna je v resnici kraljeva družina? FOTO: Tolga Akmen/AFP
A. I.
A. I.
Morda bodo danes postale nekoliko bolj jasne podrobnosti glede novega položaja britanskega princa Harryja in njegove soproge Meghan. Pred dnevi sta svetovno javnost, z njo pa tudi britansko kraljevo družino s kraljico Elizabeto II. na čelu razburkala z objavo na družbenem omrežju, v kateri sta zapisala, da se umikata iz kraljevih prvih vrst, in iz rok odložila opravljanje uradnih dolžnosti. 

Kraljica se bo danes usedla s prestolonaslednikom, princem Charlesom, ter vnukoma Williamom in Harryjem. V Sandringhamu se bodo poskušali dokopati do rešitve, ki bo po godu vsem vpletenim v enega zadnjih škandalov, ki pretresajo britansko kraljevo družino. Potem ko je završalo zaradi vpletenosti princa Andrewa v pedofilske škandale okrog Jeffreyja Epsteina, sta 93-letni Elizabeti II. zdaj glavobol nakopala še vnuk in njegova soproga. Slednja naj bi se pogovoru pridružila prek videopovezave iz Kanade, kjer trenutno biva s sinom Archiejem. Dopisnik britanskega BBC Jonny Dymond je zapisal, da bi dogovori lahko potekali »kar nekaj časa«.

Princ Charles se je na pogovore vrnil iz Omana, kjer se je udeležil žalne slovesnosti ob smrti tamkajšnjega sultana Qaboosa bin Saida Al Saida. Harry naj bi v Sandringham prišel iz svojega windsorskega doma Frogmare Cottage. Mnogi upajo, da bodo pogovori uspešni in da bodo po koncu zadovoljni vsi. Meghan in Harry si želita več svobode, rada bi živela med Kanado in Veliko Britanijo, a se na drugi strani poraja vprašanje, kako bo z varovanjem mladega para ter ali bosta še najprej ostala »vzdrževana člana kraljeve družine«.

Sama trdita, da si želita biti finančno neodvisna, ne pa živeti na plečih davkoplačevalcev. »Še naprej bova seveda spoštovala dolžnosti do kraljice, britanske skupnosti in naših mecenov«, sta dodala, ko je po svetu završalo. 

image
Harry in Meghan Markle sta pred dnevi razburkala svetovno javnost. FOTO: Daniel Leal-Olivas/AFP


Današnje srečanje na kraljevi posesti v Norfolku – britanski mediji ga opisujejo kot vrh v Sandringhamu – bo prvo, odkar sta Harry in Meghan prek instagrama sporočila, da se umikata iz prvih kraljevih vrst.

Kraljica Elizabeta II., princ Charles ter njegova sinova naj bi po poročanju BBC preučili vrsto možnosti o nadaljnjih korakih za vojvodo in vojvodinjo Susseška, ob upoštevanju načrtov, ki jih ima mladi par. Tudi če se danes dogovorijo o vseh podrobnostih, bo njihova realizacija terjala precej časa in volje vseh vpletenih. 

Nekateri mediji že pišejo, da bi lahko Harry in Meghan, če pogovor ne bo potekal po njuni volji, »udarila« s kakšnim odmevnim televizijskim intervjujem. A za takšne špekulacije je kljub vsemu še prezgodaj. Dopisnik in prijatelj para Tom Bradby, ki je lani posnel dokumentarni film o dvojici, je za Sunday Times zapisal: »Imam nekaj idej, kaj bi lahko povedala v intervjuju. Mislim, da ne bi bilo nič lepega.«