Bolečina in sijaj

Izšel je novi film španskega režiserja ­Pedra Almodóvarja, ki je posnet po Fellinijevi mojstrovini iz šestdesetih let Osem in pol.
Fotografija: FOTO: Stephane Mahe/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Stephane Mahe/Reuters

V španskih kinodvoranah so začeli predvajati novi film kultnega režiserja ­Pedra Almodóvarja Bolečina in sijaj (Dolor y gloria). Film pripoveduje zgodbo o ostarelem režiserju Salvadorju Malloju (Antonio Banderas), ki se s prebliski spominja pomembnih dogodkov iz preteklosti. Sreča se z materjo, igralci, s katerimi je nekoč sodeloval, in nekdanjimi ljubicami. Ženske iz režiserjeve preteklosti upodab­ljajo španske igralke, kot sta Penélope Cruz in Julieta Serrano. Almodóvarja je pri snemanju tega filma navdihnila Fellinijeva kinematografska mojstrovina iz leta 1963 Osem in pol, ki jo mnogi uvrščajo med najboljše filme vseh časov, prikazuje namreč dogodiv­ščine italijanskega režiserja Guida Anselmija (Marcello Mastroianni), ki nikakor ne more dokončati svojega zadnjega filma. Anselmi se prav tako sooča s spomini iz preteklosti, poleg režiserskih obveznosti se izogiba številnim ženskam.

Almodóvar je povedal, da se je v filmu osredotočil na občutek praznine, ki se porodi iz nezmožnosti umetniškega ustvarjanja. Zaradi tematike se verjetno ne bo mogel izogniti vprašanjem, ali se zgodba nanaša tudi na njegovo življenje in ali se tako želi posloviti od plodne kariere. V Bolečini in sijaju igrata veterana Almodóvarjevih filmov, Antonio Banderas in Penélope Cruz, ki mu pravzaprav dolgujeta kariero. Španski mojster se je rodil leta 1949 v ruralnem mestu Calzada de Calatrava v osrednji Španiji. Zaslovel je po smrti vojaškega diktatorja Francisca Franca, ko je Španija doživela kulturni preporod. Poznamo ga po filmih Zveži me!, Visoke pete, ​Vse o moji mami, Vrni se, Govori z njo in Koža, v kateri živim. Filma Vse o moji mami in Govori z njo sta dobila oskarja, prvi za najboljši tujejezični film, drugi za najboljši scenarij.

Komentarji: