Čaščenje Vikingov

Festival Up Helly Aa je posvečen Vikingom in vsako leto poteka v Lerwicku, glavnem pristanišču Šetlandskih otokov, arhipelagu, ki se nahaja več kot 100 milj od severne obale Škotske.

Objavljeno
30. januar 2019 12.05
Posodobljeno
30. januar 2019 12.54
Foto Andy Buchanan Afp
Up-helly-aa priča o vikinški preteklosti, na katero so otočani nadvse ponosni. Upravičeno, saj so potomci neustrašnih pomorcev, ki so v srednjem veku raziskali, osvojili, izropali, a tudi naselili precejšen del sveta.

Tamkajšnji prebivalci častijo in tradicionalno praznujejo starodavno kulturo ljudstva, ki je vladalo nad Britanskimi otoki pred stoletji. Šetlandski otoki so verjetno najbolj skandinavski del Združenega kraljestva, saj so bili pod norveško vlado že v 15. stoletju.

Festival po tradiciji traja samo en dan in sicer zadnji torek v januarju. Prebivalci Lerwicka celo leto načrtujejo celoten dogodek, od kostumov do gledaliških predstav. Na Shetlandih vse leto zbirajo lesene ostanke, kar je na otočju, kjer dreves tako rekoč ni, še danes zelo težka naloga. Tamkajšnja mladina vsako leto zgradi replike slikovitih vikinških zmajevih ladij, prebivalci si na praznični dan nadenejo vikinške oprave. Glavni akt pa je večerna procesija, v kateri se udeleženci oblečeni v vikinške kostume sprehodijo skozi ulice mesta do plaže, kjer naposled zažgejo repliko vikinške galeje.


image
Foto Andy Buchanan AfpProcesijo zažiga replike vikinške bojne ladje vodi Guizer Jarl, član odbora Up Helly Aa, ki sodeluje pri festivalu že vsaj 15 let. Vloga velja za veliko čast med prebivalci Lerwicka. Guizer Jarl se razlikuje od preostalih Vikingov po unikatni beli in sijoči uniformi. Po obredu zažiga galeje se festivalski obiskovalci odpravijo v dvorane in na prizorišča po mestu ter še naprej praznujejo do zgodnjih jutranjih ur. K sreči je za prebivalce Lerwicka dan po festivalu državni praznik!

Nihče ne ve natančnega izvora festivala, vendar se domneva, da izvira iz okoli leta 1880.