Če ni nujno, ne perite perila

Še eden v nizu pozivov britanske modne oblikovalke k varovanju okolja.
Fotografija: Stella McCartney je zagrizena borka za živali in trajnostni razvoj v modi. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Stella McCartney je zagrizena borka za živali in trajnostni razvoj v modi. FOTO: Reuters

Britanska modna oblikovalka Stella McCartney je svojo zavezanost ekologiji in okolju v zadnjem času podkrepila še z nasvetom: »Če res ni nujno, potem ne perite perila.« Ko se madež posuši, ga lahko zdrgnemo in je oblačilo še vedno mogoče nositi, je bila praktična 47-letna oblikovalka in aktivistka za pravice živali v pogovoru za Observer. S tem ne prihranimo le vode in energije ter zmanjšujemo onesnaževanja z detergenti in mikrodelci plastike, ampak tudi podaljšamo življenjsko dobo oblačil.
 

Išče alternativne materiale


To je le zadnji v nizu pozivov McCartneyjeve k varovanju okolja; lani je na podnebnem vrhu Združenih narodov v Katovicah modno industrijo, ki je, kot pravi, druga največja onesnaževalka okolja, pozvala k bolj trajnostnemu delovanju.

Med predstavitvijo na pariškem tednu mode FOTO: Charles Platiau/Reuters
Med predstavitvijo na pariškem tednu mode FOTO: Charles Platiau/Reuters


Hči pevca in nekdanjega člana skupine The Beatles Paula McCartneyja ter ravno tako glasbenice, fotografinje in aktivistke za dobrobit živali Linde McCartney je že iz svoje prve kolekcije leta 2001 izključila usnje in krzno, zdaj išče alternative za materiale, kot je plastika. Ta ni škodljiva le kot material, ki se izredno dolgo razkraja, ampak je za zdravje nevarna tudi njena proizvodnja.
 

Rak na prsih je zaznamoval družino


»Plastika je kancerogena in resno ogroža delavce v proizvodnji, navsezadnje pa se izloča v reke, ob katerih so ponavadi zgrajene takšne tovarne,« je poudarila. Konec lanskega leta je napovedala ustanovitev posebne fundacije pod njenim imenom, ki bo zbirala denar za zdravljenje raka na prsih; tudi zato, ker je za to boleznijo leta 1998 umrla njena mati, še pred njenim rojstvom tudi njena babica, Paulova mati. Nekdanji Beatle je imel takrat komaj 14 let in sploh še ni poznal bolezni. »Sploh nismo vedeli, kaj je z mamo, kar umrla je,« se je spominjal v pogovoru za BBC.

Paul McCartney FOTO: Reuters
Paul McCartney FOTO: Reuters


Stella McCartney je poročena z Alasdhairom Willisom, kreativnim direktorjem slavne znamke gumijastih škornjev in dežnih plaščev Hunter, skupaj imata štiri otroke.

Komentarji: