Monica Lewinsky še vedno občutljiva glede Clintona

Monico Lewinsky je voditeljica na eni od izraelskih televizij povprašala glede afere z Billom Clintonom, kar jo je močno vznemirilo in je protestno zapustila tv-studio.
Fotografija: Monico Lewinsky je afera s predsednikom močno zaznamovala. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Monico Lewinsky je afera s predsednikom močno zaznamovala. FOTO: Shutterstock

Ena največjih, če ne najbolj razvpita spolna afera v zgodovini, v katero sta se leta 1998 zapletla tedanja pripravnica v Beli hiši Monica Lewinsky in tedanji prvi mož ZDA Bill Clinton, še po dveh desetletjih opleta z repom. Lewinskyjeva, zdaj šteje 45 let in je aktivistka, ki se ukvarja s spletnimi zlorabami.

Gostovala je na eni izraelskih televizij, v živo, pogovor z voditeljico je potekal povsem brez pretresov, ko je bilo gostji zastavljeno vprašanje o Billu Clintonu, namreč, ali od nekdanjega predsednika še vedno pričakuje osebno opravičilo za vse, kar se ji je kot mladenki zgodilo in dobilo planetarne razsežnosti. Odgovora gledalci v studiu in pred zasloni niso dočakali: »Oprostite, tega ne morem!« je izdavila Američanka, vstala in zapustila studio.

Brez brskanja po žgečkljivi preteklosti očitno ni bilo moč iti zato, ker je nekdanji dvakratni predsednik ZDA pred kratkim izjavil, da Lewinskyjevi ni dolžan nikakršnega opravičila. Ona je obžalovanje za to, kar je povzročila, Clintonovi družini, torej v prvi vrsti Hillary Clinton, izrazila že davno tega.

Škandal, ki je tresel svetovne medije vse leto, je izbruhnil med sodnim postopkom proti Clintonu, ki je bil obtožen spolnega nadlegovanja še iz časov, ko je bil guverner zvezne države Arkansas, tožnica je bila Paula Jones, Monica Lewinsky pa priča. Ta je pod prisego sprva zanikala spolno razmerje s Clintonom, priznala pa ga je prijateljici Lindi Tripp, ki je zaupen pogovor snemala in ga spravila v javnost. Lewinskyjeva je pozneje na sodišču spremenila izjavo. Pod težo dokazov je popustil tudi Clinton in priznal razmerje in laganje pod prisego.

Kaznovan je bil z 90.000 dolarjev kazni za laganje pod prisego in petletnim odvzemom pravniške licence, afera je imela zanj politične posledice, grozila mu je odstavitev, a madežu navkljub je drugi mandat pripeljal do konca. Tedaj malo pripravnico v dvajsetih letih Monico Lewinsky pa je škandal svetovnih razsežnosti očitno zaznamoval za vse življenje.

Več iz te teme:

Komentarji: